Bisiklet metroya nasıl alındı? Hiç kolay olmadı. Yıllarca süren eylemler, imza kampanyaları, dilekçeler ve toplantıların biz özeti.
Bisiklet doğası itibariyle sessiz bir ulaşım aracıdır. Egsoz sesi, kulakları sağır eden kornası, motor gürültüsü olmadığı için sokakta sesini duyamazsınız. Kokusu hele hiç yoktur ki bu şekilde de yanınızdan geçtiğini fark etmezsiniz. Bisiklet küçüktür, bir kaç tanesi yan yana gelmedikten sonra yolda varlığını bile algılayamazsınız. Tabi hal böyle olunca (sessiz, kokusuz ve küçük) bisikletin ve bisikletlinin sesini duyurmak için başka türlü alternatifler yaratması gerekir.
“En büyük sorun nereden başlamak gerektiğini saptamak: yayımlanan ilk bildirinin nasıl olması gerektiği konusunda siz ve diğer blog yazarlarının ortak bir karara varması aylar alabilir. The Times gazetesinin 8 maddelik manifestosundan başlamaya ne dersiniz? Kendi ülkenize tam uymayabilir ama sanal ortamdaki yeterli çoğunluğun (critical mass) sağlanması için ilk adım olabilir. İleriki adımlar kendiliğinden gelecektir. ‘ Velespit Komplosu El Kitabın’dan alınmıştır.
1 Aralık 2012 İzmir Bisiklet Eylemi
Bizler, daha iyi ve yaşanılır bir dünyaya en hızlı bisikletle gidileceğini biliyoruz. Bütün dünyada ve dahi Türkiye’nin belli şehirlerinde bisiklet toplu ulaşım araçlarına çok rahat bir şekilde alınırken ve bu durum insanların hayatlarını kolaylaştırırken İzmir’de İzmir Banliyö (İZBAN) kurumu bisikleti tehlikeli bir araç olarak görüp araçlara ve istasyonlara alınmasını yasaklamış bu da yetmiyor gibi bunun saçmalığını anlatmaya çalışan arkadaşlarımızın çabaları karşısında bisiklet tekeri ve hatta diğer parçalarının da ayrı ayrı olsa bile istasyonlara ve vagonlara alınmasının yasak olduğunu beyan etmiştir.
5 Aralık 2012 İzmir Bisiklet Eylemi

Eylemden sonra Bisiklet Metroya Nasıl Alındı?
Bu yeni ‘özgürlük’ ile birlikte elbette bazı yasaklar da listelenmiş. Bunlardan en çok dikkatimi çeken ve beni şaşırtan ‘ yürüyen ve asansör ile bisiklet taşımayınız’ oldu.
Yürüyen merdivenler dar ve tehlikeli olduğu için bunu anlıyorum ama ama asansörün neden bisikletçilere yasaklandığı anlayamadım.
Bisikletim ile seyahat ettiğim onlarca ülkede tren ve metro vagonlarında bisiklet taşıdım. İstasyonlar ya yerin bir kat üstünde ya da yerin bir veya birden fazla kat altında olur. İstasyona girdikten sonra vagona ulaşabilmek için (tekerlekli sandalye ve bebek arabasının sığabileceği) asansörler kullanılır. Öncelik bebekli ailelere ve bedensel engellilere verilir ancak asansör müsait olduğu taktirde, bisikletin asansöre binmesi kimse için sorun oluşturmaz. Vagonlara giriş izni alan bisiklet şimdi de vagonlara ulaşabilmek için asansörlere giriş izni alabilmenin yollarını arayacak…
13 Kasım 2015 tarihinde bisikletler için ek ücret ödeme kuralı kaldırıldı ve bisikletler saat kısıtlaması olmadan İzban ve Metro’ya alınmaya başlandı.
esas aklını kullanmayan bu kararı çıkartan yetkililer tehlikeli, bence esas onları içeri almamalı!!!
O tarihte yanınızda olmayı ve destek vermeyi çok isterdim, eminim sesinizi en güzel şekilde duyuracaksınız. Şimdiden tebrikler.. 🙂
Ayca, isin en uzucu tarafi “aklini kullanmayan” insanlarimizin tekerlegi bagaj olarak degil de “yasa disi suc aleti” olarak gormesi.
30 kg’luk bavullar gecsin ama baska birsey gecmesin.