Son yıllarda şehirlerin tanıtım için kullandıkları kısa film ve videolarda bisikletin ön plana çıkmasına hem çok mutlu oluyorum hem de bir yandan “ya siz kimi kandırıyorsunuz” diyorum. “Buyrun gelin şehrimizi yavaş yavaş gezin, pedallayarak tadını çıkarın” sloganının arkasının boş olduğunu biliyorum.
Sahil kasabalarımızda deniz kenarları otopark olarak kullanılırken, tarihi binaların fotoğrafını önünde park etmiş bir ticari olmadan çekmek mümkün değilken, kaldırımların olmadığı şehirlerde bisiklet yolunu bırakın bisiklet kiralama hizmeti bile sunulmazken, bisiklet üstünde şehri gezen güzel insanlarla çekilen fotoğraflardan oluşan broşürlerle yurtdışındaki fuarlara giden sevgili Turizm ve Kültür Bakanlığı’m belki bir gün bisikletli turistin ihtiyaçlarını merak eder google’da aratır ve bu yazıyı bulursun umuduyla yazıyorum.
Bisikletli Turist Dostu Şehir Nasıl Olmalı?
Yiyecek
Bisikletle kısa veya uzun mesafe yolculuk yapan kişilerin temel ihtiyacı yiyecektir. Yolculuk sırasında kolayca alışveriş yapabilecekleri marketlere ihtiyaç duyarlar. Sık sık yerel lezzetlerle tanışabilecekleri lokantaları tercih ederler. Şehirde veya kırsalda, bisikletlilerin tercih ettikleri rotalar üzerinde yiyecek sunan yerler ya da marketler yoksa, benzin istasyonları, mahalle bakkalları ya da kamp yerleri gibi diğer işletmeler, enerji barları, yulaf ezmesi ve karışık çerez gibi temel bisikletçi yiyeceklerini bulundurmalıdır. Bir bisiklet logosunun yanına “Atıştırmalık bulunur” şeklinde bir yazı evrensel bir davettir.
Su
Bisikletçiler şehir veya köylere uğradıklarında mataralarını doldurmak ister. Bisikletlilerin en çok tercih ettikleri rotalar üzerinde çeşmelerin olması çok önemli. Zaten bizim kültürümüzde hayır olarak yaptırılan çeşmeler var, belki bu unutulmaya yüz tutan çeşmelerimize yeniden kavuşabiliriz. Avrupa’da büyük şehirlerde çeşmeler parklarda bulunuyor. Türkiye’de de parklara çeşmeler koyulabilir.
Konaklama Seçenekleri
Avrupa Bisiklet Yolları Ağı -EuroVelo- üzerinde yer alan bir çok küçük belde bisikletlilerin yerel kiliselerde, sosyal ve kültürel tesislerde ve fuar alanlarında konaklamalarına izin verir. Bu tesislerde piknik masaları bulunan çadır yerleri bile vardır. Benzin istasyonları bisikletlilerin çadır kurmasına izin verir, çünkü mini marketten alışveriş yapacaklarını bilirler.
Büyük şehirlerde çadır kampingler veya bisiklet dostu küçük pansiyonlar olmalı. Bisiklet rotası üzerindeki köy veya şehirde kamp yeri yoksa o zaman kamuya açık alanlarda (spor tesisi, park vs) bisikletlinin konaklama ihtiyacını karşılayabileceği imkanlar sunulmalı: bir piknik masası, tuvalet ve çeşme.
Bisiklet Park Yerleri
Bisikletli turistler, alışveriş yaparken, kahve molası verdiklerinde ya da otelde kalırken bisikletleri için güvenli bir yere ihtiyaç duyar.
Bir işletmede bisikletler için park yeri sağlama konusunda bir çok seçenek var ama benim bu güne kadar gördüğüm en pratik olanı “U” şeklinde olan park yerleri.. Çünkü farklı ölçü ve türlerdeki bisikletlere uyum sağlayabiliyorlar. Park yerlerini konumlandırırken, bina ve park yeri arasında bir boşluk bırakmak unutulmamalı. Bir binaya ya da duvara çok yakın olan bir park yerinin kapasitesi yarıya düşebilir hatta kullanılamaz hale bile gelebilir.
Otellere gelince, bisikletçilerin çoğu bisikletlerini içeri almak isteyeceklerdir. Bisikletlerinin içeriye giremeyeceği bir otel/motel bir bisikletçinin ilk tercihi olmaz. Bunu unutmayın.
İnternet
Lokantada, kafede ya da çamaşırhanede bisikletçilerin kullanımına tahsis edilen kablosuz internet (wifi) harika bir şeydir. Bisikletçilere turist info gibi biryerde geçici internet erişimi sunulması da gayet iyi bir şey! İnternet erişimi bisikletçilerin sevdikleriyle iletişim halinde kalmalarını, rotalarını planlamaları, bir sonraki konaklama yerlerinin rezervasyonunu yapmaları ve gördükleri güzellikleri sosyal medya hesaplarında paylaşmalarını sağlayacaktır. Ülke tanıtımına milyonlarca lira harcarken, ücretsiz internet bağlantısı sunmayan şehirlere hala akıl sır erdiremiyorum.
Duş- Çamaşırhane
Bisikletli Turist Dostu bir şehir veya işletme olmak isteyen yerlerin unutmamaları gereken diğer önemli bir konu ise duş ve çamaşırhane. Kamp alanlarında duş mutlaka olmalı. Hafif seyahat etmek zorunda olan bisikletli turistler sık sık kıyafetlerini yıkmak zorundalar. Yurtdışında olan herkesin kullanımına açık çamaşırhaneler ülkemizde çok yaygın değil malesef. Kamp alanlarında ücretli çamaşır makineleri ile bu sorun çözülebilir.
Bisiklet dostu olmak isteyen oteller ise express yıkama servisi sunmalı ve bisikletlilerin çamaşırlarını kurutulmuş olarak ertesi sabah teslim etmeli.
Bisiklet Alet ve Ekipmanları
Bisikletliler lastik, jant teli, yağ ve yama kitleri gibi temel bisiklet araç ve gereçlerine ihtiyaç duyar. Eğer yerel bir bisiklet mağazası yoksa, bazı beldelerde bisiklet dostu kafe veya oteller temel bisiklet gereçleri sunulabilir. “Temel bisiklet alet ve ekipmanları bulunur” şeklinde bir yazıyı cama asarak bisikletçilerin bu ürünlerin varlığından haberleri olması sağlanabilir. Benzin istasyonlarında ya da bisiklet rotası üzerinde bir bisiklet park yerinde bisikletçilerin kullanabileceği bisiklet pompaların bulundurulması da harika bir hizmet olacaktır.
Bilgilendirme
Turistik haritalar hala ülkemizde en popüler turist destinasyonlarında bile yok. Görülmesi gereken yerler ve ulaşım bilgileri bulunmayan bir haritaya sahip olmayan şehir, anıtlarının, müzelerinin ve parklarının nasıl keşfedileceğini umuyor buna anlam veremiyorum. Turistik haritalara, bisiklet yolları ve bisiklet dostu mekanlar eklenmeli. Mesafeler bir bisikletli turist için çok önemlidir, dolayısıyla A’dan B’ye ulaşım alternatifleri ve bisiklet ile en güvenli yolun hangisi olacağı mutlaka eklenmeli. Ve artık zaten tek tük bulunan “turist info” larda ingilizce bilen birileri çalıştırılabilir mi?
Bu yazılara da göz atın:
Yazılarınızı çok beğendim. İzninizle yeni açtığım sitede bu yazılarınızdan kaynak belirterek alıntı yapmak isitiyorum.
Merhaba, kaynak göstererek alıntı yapabilirsiniz tabiki. selamlarımla, Pınar
Öncelikle paylaşımlar için çok teşekkürler. İlham veren bir yazı her zaman okuyacağım.