Skip to main content
Gezi YazılarıTürkiye

e-Bike ile Ankara’dan Saklıkent’e yolculuk

Ağustos ayında Ankara’dan Saklıkent’e yaklaşık iki hafta süren bir bisiklet yolculuğunun hikayesi.

1.GÜN (13 AĞUSTOS-CUMARTESİ): Saat 05.30’da alarmın çalması ile uyandım. Akşamdan hazırlamış olduğum bisikletime binerek Meteoroloji-Koru arasını metro ile alarak Ankara trafiğini geçmiş oldum. 07.00’de Koru metro istasyonundan ayrılarak Afyon’a doğru yola çıktım. Polatlı’yı geçtikten sonra Alman bisikletçi Luca ile sohbet ederek Sivrihisar’a kadar birlikte devam ettik. Sivrihisar’da Luca ile vedalaşarak İscehisar’a doğru yola devam ettim. Köroğlu Dağına tırmanmaya başladığımda arka lastik patladı. Havanın kararması, sağanak yağmurun başlaması nedeniyle kamp yapmaya karar verdim. Kafa lambasını takarak yoldan uzak ormanın içinde daha kısa olan ağaçların altına çadırımı kurmaya başladım. Fakat ben de, çadırın içi de kurana kadar sırılsıklam olduk. Çadırın üst tentesini kurduktan sonra ıslanan giysilerimi çıkararak çadırın içindeki suyu emdirerek çadırın içindeki suyu boşalttım. Bagajlarımı çadırın içine alarak kuru giysilerimi giyerek matıma uzandım. Yağmur tıngırtısı eşliğinde yorgunluk nedeniyle uyuyakalmışım. (196 km)

2.GÜN (14 AĞUSTOS-PAZAR): Güneş ışıklarının çadırıma vurması ile uyandım. Islanan giysilerimi bitkilerin ve taşların üzerine yayarak kurumalarının beklerken bende patlayan lastiği çıkararak yeni iç lastik ile değiştirdim. Saat 10.00’da bagajlarımı bisiklete yerleştirerek yola koyuldum. Fakat bataryalarım boşaldığı için ful pedalla Köroğlu geçidini geçerek Seydilerde bulunan Kırkinler Kaya Yerleşimleri ören yerini gezdim. Görevlilerle çay eşliğinde sohbet ederken şarjlarımı biraz olsun doldurarak yola devam ettim. İscehisar’da öğle yemeğini yedikten sonra saat 14.00’de Afyon’a vardım. Öğretmenevinde dinlendikten sonra Sandıklı’ya doğru yola koyuldum. Saat 20.00’de Sandıklı’ya vardım. Öğretmenevine giriş yaptıktan sonra sağanak yağmur başladı. Bisikleti görevliden izin alarak içeri aldım. Saat 23.00’de güzel bir uyku dileğiyle yatağa uzandım. (112 km)

3.GÜN (15 AĞUSTOP.TESİ): 08.20’de uyandım. Kahvaltımı yaptıktan sonra eşyalarımı toplayarak bagajlarıma yerleştirdim. 34 yıl önce Erzurum’da birlikte görev yaptığım arkadaşım olan Hüseyin’i tanıyan bir öğretmen sayesinde iletişime geçerek öğretmenevinde buluştuk. Sohbetlerden sonra vedalaşarak saat 11.00’de Sandıklı’dan ayrılarak Burdur’a doğru yola çıktım. Keçiborlu’da daha önce tanıştığım Salih Hocamla buluştum. Evinde sohbet ve ikramlardan sonra vedalaşarak yola devam ettim. Saat 18.00’de Burdur öğretmenevine yerleştim. Dinlendikten sonra akşam şehir gezisi yaptım. Saat 24.00’de iyi uykular temennisiyle yatağıma uzandım. (107 km)

4.GÜN (16 AĞUSTOS-SALI): 09.15’te alarmın çalması üzerine uyandım. Kahvaltı yaptıktan sonra, Ulucami, Saat kulesi, Arkeoloji ve Doğa Tarihi Müzelerini gezdikten sonra yola koyuldum. İnsuyu Mağarasını ziyaret ettim. Bucak’ta Ahmet’in lokantasında yemek yiyip, sohbetler yaptıktan sonra Korkuteli’ne doğru yola koyuldum. Saat 19.30’da Korkuteli’ne vardım. Erzurum’dan tanıdığım Salim Hoca ile iletişime geçtim. Çadır kurduğum seyir tepesine gelerek saat 01.00’e kadar sohbet ettik. Vedalaştıktan sonra oldukça yorgun olduğum için matıma uzanır uzanmaz kendimden geçmişim. (122.5 km)

5.GÜN (17 AĞUSTOS-ÇAR): Sabah Güneş’inin çadırıma vurması nedeniyle 06.30’da uyanmak zorunda kaldım. Mutfakta kahve yaptıktan sonra eşyalarımı toplayarak Korkuteli çarşıya indim. Aşçı Hüseyin’in lokantasında tereyağında kelle-paça çorbası içtim. Enerji depoladıktan sonra Saklıkent’e doğru yola koyuldum. Saat 17.30’da Saklıkent’e ulaştım. Yarın yapılacak olan Tübitak Gözlem Şenliğine katılmak için piknik alanına çadırımı kurdum.
(38.7 km)

6.GÜN (18 AĞUSTOS-PER): 09.30’da uyandım. Yaptığım çorba ve kahvemi içtikten sonra eşyalarımı bagajlara yerleştirdim. Şenlik alanına giriş yaptım. Giriş kaydından sonra belirlenen yere çadırımı kurarken bisikletle ilgili röportaj teklifi aldım. (Bilim genç ve Yeniçağ Gazetesi) Kısa bir röportajdan sonra eşyalarımı yerleştirmeye devam ettim. Çadırımı güneş ışığı altında olduğu için oldukça ısınmıştı. Binaların gölgesine çekilerek serinlemeye çalıştım. Gözlem şenlik hazırlıkları devam ediyordu. Kurulan bilim stantlarını gezdim. Öğle akşam yemekleri derken gece farklı teleskoplarla gökyüzü gözlemleri yapıldı. Satürn halkaları ile güzel bir görüntü oluşturuyordu.
Geceleri ara ara çadırdan çıkarak gözlemlere katılıyordum.

7.GÜN (19 AĞUSTOS-CUMA): 06.30’da Güneş ışığının çadırıma vurması ile uyanmak zorunda kaldım. Sabah temizliği gölge yerlerde dinlenme, kahvaltı, yemekler, seminerler, etkinlikler, tanışmalar, sohbetler derken gece gözlemlerinde Jüpiter ve bazı bulutsuların görüntülerini izlerken aynı zamanda görevlilerce bilgilendirmelerde yapılıyordu.

8.GÜN (20 AĞUSTOS-C.TESİ): Güneş ışığının etkisiyle güne başladım. Kahvaltıdan sonra Bakırlıtepe Gözlem istasyonuna minibüslerle çıktık (2500 m). 3 adet farklı çapta ve özellikte mercekleri olan teleskoplar eşliğinde bilgilendirmeler yapıldı. Tekrar şenlik alanına geri dönerek seminerlere katıldık. Gece olunca gözlemlere başladık.

susuzhan

9.GÜN (21 AĞUSTOS-PAZAR): Bugün Gökyüzü Gözlem Şenliği’nin son günü olduğu için dönüş hazırlığına başladım. Eşyalarımı bagajlara yerleştirdim. Çadırımı ve malzemeleri toplayarak bisiklete sabitledim. Böylece dönüş yoluna hazır hale geldim. Tanıştığım arkadaşlar Necati ve Recep’le vedalaşarak yola koyuldum. Korkuteli’ni geçtikten sonra Susuz Kervansarayını ziyaret ettikten sonra Bucak öğretmenevine yerleştim. Çarşıda ihtiyaçlarımı giderdikten sonra tekrar öğretmenevine gelerek dinlenmeye devam ettim.
(113.92 km)

sagalassos

10.GÜN (22 AĞUSTOS-P.TESİ): Saat 10.00’da Bucak’tan ayrılarak Ağlasun’a doğru yola koyuldum. Ağlasun’da mola verdikten sonra 1750 m. tırmanarak Sagalassos Antik kentine ulaştım. Antik kenti gezdikten sonra İsparta’ya doğru yola devam ettim. Saat 17.00’de İsparta’ya ulaştım. Merkezi gezdikten ve ihtiyaçlarımı giderdikten sonra seyir tepesini geçerek antenler altına çadırımı kurdum. Şehri kuşbakışı seyrederek saat 24.00’te matıma uzandım.
(97.91 km)

11.GÜN (23 AĞUSTOS-SALI): 08.30’da uyandım. Çadırımı topladım. Bagajlarımı yerleştirdikten sonra belediyenin seyir tepesindeki restaurantında şehir manzarası eşliğinde sabah kahvaltısı yaptım. Şarjlarımı olabildiğince doldurdum. Utku arkadaşımı ziyaret ettikten sonra yola koyuldum. İslamköy’e saptım. T.C.nin 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in külliyesini ziyaret ettikten sonra Eğirdir Gölü batı kıyısından göl manzarası eşliğinde yola devam ettim. Barla’da yemek molası verdim. Mola sonrası yola devam ederek göl kıyısında çadır kurulacak yer bakınmaya başladım. Yol ve göl arasındaki dar alana çadırımı kurdum.
Dalgaların sesi ile uykuya daldım. (76.31 km)

12.GÜN (24 AĞUSTOS-ÇAR): 07.00’de Güneş’in çadıra vurması ile uyandım. Önce Beypazarı kurusulu tarhana çorbası içtim. Daha sonra kahve keyfi yaptıktan sonra çadırımı topladım. Eşyalarımı bisiklete yerleştirdikten sonra yola çıktım. Köylerden geçerek Çay İlçesine ulaştım. Öğretmenevine yerleştim. Çarşıya çıkarak ihtiyaçlarımı giderdikten sonra tekrar öğretmenevine gelerek iyi uykular temennisiyle yatağa uzandım. (74.69 km)

13.GÜN (25 AĞUSTOS-PER): Alarmın 06.30’da çalmasıyla eşyalarımı bisiklete yerleştirerek Bolvadin’e doğru yola koyuldum. Bolvadin’de sabah çorbası içtikten sonra Emirdağ’ın içinden geçerek Sivrihisar, Polatlı derken Ankara Ümitköy metro istasyonuna ulaştım. Ankara trafiğine girmemek için metro ile eve ulaşarak turumu tamamlamış oldum. (238.6 km)

Tuncer Şahin

Ankara’da yaşıyorum. Fen Bilimleri Öğretmeniyim. Genellikle tek başıma bisiklet turları yapıyorum. Doğayı çok seviyorum. Kirletmemeye özen gösterme gayretinde olduğum için bisikleti tercih ediyorum ve mutlu oluyorum. Öğrencilerime ve çevreme rol model olduğumu düşünüyorum.

Yorum yaz