Skip to main content
Bisiklet TurizmiFeaturedGündem

İpek Yolu Bisiklet Rotası

By 01/02/2019Şubat 26th, 2019No Comments

İpek Yolu Bisiklet Rotası ? Hayır, öyle bir bisiklet rotası henüz yok.

Geçtiğimiz günlerde Gezgin Rehberler‘den Emrah bana en çok nerede bisiklet sürmek istediğimi sordu. Ben de hiç tereddüt etmeden Anadolu’yu boydan boya geçen İpek Yolu‘nda dedim. Ardından da düşündüm, acaba hayalimin gerçekleşmesi için ne kadar beklemeliyim. Yüzyıllar önce batıyı ve doğuyu birbirine bağlayan rotalar ağı, İpek Yolu, bugün de aynı işlevi üstlenemez mi? Bu rota üzerinde yürüyüş ve bisiklet yolu hayata geçirmek çok mu zor?

bayburtPteria kayıp kentin peşine düşen yürüyüş grupları, az bilinen antik kentleri keşfe çıkan bisikletli gezginleri, bir handan başka bir hana pedal çeviren bisikletli turistleri hayal edin.

İpek Yolu

Anadolu topraklarında yolları kesişen kültürler, yüzyıllar boyunca bu coğrafyada kalıcı izler bıraktılar. 11. Yüzyıldan başlayarak Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemleri boyunca Anadolu’da İpek Yolu üzerinde birçok anıtsal konaklama yapısı ve köprü inşa edildi.

artvinİpek Yolu üzerinde oluşan, kültürlerarası etkileşim sonucunda insanlığın ortak mirası olarak günümüze ulaşan tüm bu yapılar ÇEKÜL Vakfı’nın hazırladığı İpek Yolu-Kültür Yolu haritasında bir araya geldi.

ipek-yolu-kral-yolu

Efes’ten Persepolis’e Kral Yolu

Anadolu, coğrafi ve jeopolitik konumundan dolayı tarihin her döneminde uluslararası ulaşımda önemli bir merkez olmuştur. Asur Ticaret Kolonileri döneminde yapılan, Hititler tarafından kullanılan, Lydia döneminde Kral Yolu (Efes’ten Persepolis’e), Roma Yolu ve Bizans Yol Ağı olarak anılan askeri ve ticari yol, Ortaçağ’da İpek Yolu adını almıştır.

ipek-you-turkiye-harita

Kaynak: kottke.org

11.-14. yüzyıllar arasında Akdeniz dünyası ve Doğu arasında geçişi sağlayan İpek Yolu’nun Anadolu üzerinden geçiyor olması o dönemde özellikle anıtsal konaklama yapıları ve köprülerin yapımını da sağlamıştır.

ipek-yolu-bisiklet-rotasi

İpek Yolu , Kültürel Anıtlar Haritası

Kültür vе Turizm Bakanlığı tarafından İpеk yolunun güzеrgahında olan 11 kеrvansaray rеstorе еdilmiş ve hizmеtе sunulmuş: Susuz Han (Burdur), Sultan Hanı (Aksaray), Alara Han (Antalya), Sarı Han (Nеvşеhir), Alay Han (Aksaray), Çardak Han (Dеnizli), Şarapsa Han (Antalya), Silahtar Mustafa Paşa Kеrvansarayı (Malatya), Ak Han (Dеnizli), İncir Han (Burdur) vе Ağzıkara Han (Aksaray).

Pınar Pinzuti

Blogger. Aktivist. Filolog ve Pedagog. Bisikletin dünyayı değiştirebileceğine inanıyor. İnandığı şey için ise gece gündüz çalışmayı çok seviyor.

Yorum yaz