Skip to main content
Gezi Yazıları

Marmaris Bisiklet Rotaları : Turunç – Palamuttepe – Bozburun

By 17/10/2014Kasım 25th, 2015No Comments

Marmaris Bisiklet Rotaları Ağı’nda 3 farklı rotayı yazdım.

1- Turunç-Palamuttepe-Bozburun 2- Bayır -İnbükü 3- Velo Vadisi – Marmaris

marmaris-bisiklet-1

Marmaris Bisiklet Rotaları:

Turunç – Palamuttepe – Bozburun

Karya Sahilleri Bisiklet Turu’nun bizim için ilk günü (biz işlerimiz nedeniyle ilk etabı kaçırdık) erkenden çadırları toplamakla başladı. Marmaris merkezdeki çadır alanından eşyalarımızı kamyonete yükledikten sonra tekneye binmek üzere limana geçtik.

marmaris-bisiklet-3

Bizi bekleyen tur teknesine bisikletlerimizi yükledikten sonra kahvaltılıklarımız dağıtıldı. Marmaris ve İçmeler’in güzel manzarası eşliğinde Turunç’a bir saatte ulaştık.marmaris-bisiklet-2

Karya Sahilleri Bisiklet Turu katılımcıları ile tekne yolculuğu sırasında tanışma fırsatımız oldu. Türkiye’nin her yerinden gelen bisikletçilerin bir çoğu, bu tura  ikici veya üçüncü kez katılıyorlar. Bu turun aboneleri var diyebiliriz. Almanya’dan ve Londra’dan gelen türk katılımcıların dışında Hollandalı bir bisikletçi de var. Eşim Paolo, 3 yıldır Türkiye’de yaşadığı için onu yabancı katılımcılardan saymıyorum.

marmaris-bisiklet-6

Turunç, ismini Güney Afrika kökenli bir narenciyeden alıyor ve dik kayalıkları kaplayan yemyeşil çam ormanları bir duvar gibi beldeyi çevreliyor. Toplu olarak sürüşe başladık ancak rampada ilerledikçe tek sıra halinde devam ettik.
marmaris-bisiklet-4

teknede yaptığı ilk kahvaltının yetmeyeceğinden emin, ikinci kahvaltısını yanına alan bir bisikletsever ile sohbet ederek yola devam ettik.

marmaris-bisiklet-5

Yolda ilerledikçe Turunç ve kıyılarını yukarıdan görme fırsatımız oldu ve sık sık fotoğraf çekmek için kısa molalar verdik.

surly bikes in turkey

Turun dört “cool” adamı (Bahadır, Serkan , Fatih, Paolo),  tur organizatörü Tolga’nın tabiri ile “su borusu”ndan yapılma çelik kadro Surly bisikletleri ile ordalardı.

marmaris-bisiklet-turu-palamttepe-çıkışı

Marmaris gruppo Pinar smile

Asfalt yoldan ayrılıp toprak yoldan rotamıza devam ettik. Aslında toprak ve taş yol demek daha doğru. Yer yer yolun bozuk olması bisikletten inip elde taşımayı gerektirdi. karya-bisiklet-turu-palamuttepe-manzara

Karyalıların ilk yerleşim yerleri olan Bozburun Yarımadası’nın önemli kentlerinden biri olan Amos, Turunç’a bir kaç kilometre mesafede. Deniz kıyısında bir tepe üstünde yer alan antik yerleşim yerinde tiyatro, tapınak ve bazı heykel kaideleri var. Kentin etrafını çevreleyen surlar 2500 yıl önce Palamuttepe’den (845 metre) indirilen kaya bloklar işlenerek, harç ve sıva kullanılmadan yapılmış. Amos’un çevreye hakim harika manzarasını görmek isteyenlerin biraz zahmete katlanmaları ve hala iyi durumda olan tiyatroya tırmanmaları gerekiyor. Bu turda Amos’a gitmedik ancak kesinlikle görülmesi gereken bir yer.

Marmaris Pinar Flat low

Palamuttepe’de öğle yemeğimiz bizi bekliyordu. Tur organizasyonunun zirvede mangal yakması ve bisikletçilerin karnını köfte ekmek ve eşsiz Akdeniz manzarası ile doyurmaları inanılmaz. Biraz dinlenip manzarayı fotoğrafladıktan sonra geldiğimiz toprak yoldan yeniden anayola döndük.

 

Söğüt’e iniş çok keyifliydi. Bir anda yeşil çam ormanları bıçakla kesilmişçesine yok oldu, boz rengi kayalıların arasında masmavi uçsuz bucaksız bir deniz belirdi. Görsel şölen rampa inişi ile taçlandı.

Marmaris Pinar downhill low

Bozburun Yarımadası’nda geçtiğimiz yerlerde, yerleşim yerlerinin dışında kalan alanların tamamı kültür ve doğal koruma alanı. Bölge ulaşım güçlüğü nedeniyle oldukça bakir. Yarımada engebeli topoğrafik yapısı sonucu sayısız koylarla bezenmiş kıyıları ve elverişli iklim şartları nedeniyle yatçıların uğrak yeri durumunda. Bozburun Yarımadası, bundan sonra bisikletçilerin de uğrak yeri olacak, buna eminim.

marmaris-bisiklet-turu-bozburun-sahil

Söğüt, kalabalığın olmadığı kendi halinde şirin bir köy. Yeni keşfimiz soda-ayran karışımından içip soluklandıktan sonra günün son etabı için yola devam ettik. Söğüt’ten Bozburun’a doğru giderken küçük koylarda geleneksel ahşap tekne (gulet) yapımı atölyelerini gördük. Babadan oğula bir meslek olarak yaygınlaşmış gulet yapımcılığı bölgede çok ilerlemiş. Talep büyüdükçe de hem ustalar, hem de atölyelerin sayısı artmış. Koylardan birisinde durup sıkılmadan ustaların teknelerdeki çalışmalarını seyrettik. Bozburun, minicik bir belde. balıkçı kayıklarının limana giriş çıkışlarını izlemek için durduğumuzda bir amcanın bize çok samimi bir şekilde “hoşgeldiniz” demesi bizi çok memnun etti. Demekki hala dışardan gelenlerin “misafir” olarak kabul edildiği yerler varmış.

bozburun-bisikletçiler-kampta

Bozburun halk plajının yanındaki tesise çadırlarımızı kurduk ve göl gibi görünen durgun sulara atladık. Ekim ayının ortasında ılık sulara girmek gerçekten bir lüks. Marmaris’i bu yüzden çok seviyorum.

Turunç – Osmaniye – Palamuttepe – Camiyanı – Söğüt – Bozburun

Marmaris Bisiklet Rotaları Ağı işaret tabelaları takip noktaları

040 – 052 – 060 – 078 – PALAMUTTEPE – 078 – 086 – 107 – 118 – 119 – 122 – 129 – 156 – 175 – 200 – 210 – 218 – 214 – 213 – 215 – 220 – 217 – 212 – 211 – 219 – 222 – 231 – 230

Mesafe: 48km (13km toprak/taşlı)
Maksimum İrtifa: 845 mt.
Toplam Kazanılan İrtifa: 1400 mt.

turunc-palamuttepe-bozburun-rota-harita turunc-palamuttepe-bozburun-rota-profil

 

Pınar Pinzuti

Blogger. Aktivist. Filolog ve Pedagog. Bisikletin dünyayı değiştirebileceğine inanıyor. İnandığı şey için ise gece gündüz çalışmayı çok seviyor.

Yorum yaz