Skip to main content
Gündem

Sokak Bizim mi? – İzmir’de Sokaklar Kimin?

By 11/06/2015Kasım 15th, 2022No Comments

Yaşayan şehir İzmir’in sokakları bizim mi?

Dünya üzerinde her yıl 3.2 milyon insan yeterince fiziksel aktivite yapmadığı için hayatını kaybediyor. Günde 20 dakika spor yaparak sağlığımızı koruyabileceğimiz ve hastalık riskini azaltabileceğimiz farklı bilim adamları tarafından kanıtlandı. New York Sağlık Departmanı’nın yaptığı bir araştırmaya göre toplu taşıma araçlarını, bisikleti kullanan ve yürüyen insanlar, otomobile bağımlı insanlara göre daha fazla fiziksel aktivite yapmaktalar. Bu demektir ki, ulaşım şeklimizi değiştirerek aslında sağlığımızı koruyabiliriz. Her yıl 1.3 milyon insan trafik kazalarında can vermektedir. Alternatif ulaşım yollarının kazanılması aynı zamanda otomobil kullanımının azaltılması ve dolayısıyla insan hayatının korunması ve kurtulması anlamına gelir.

Sevgili İzmir, şehrin her köşesine rengarenk posterler astın, bu posterleri ve ilanları bisikletlilerle süsledin, şehir tanıtım videosunda bisikletle kenti gezen sempatik amcayı kullandın, çocuklarını bisiklet römorkuna bindirip anneleri deniz kenarında gezdirdin. Tüm bunların hepsi şehre bir kimlik verebilmek için, ve sen ‘en masum pazarlama aracını’ yani bisikleti keşfettin.

Peki, İzmir’de kaç km bisiklet yolu var? Kaç tane bisiklet park yeri mevcut? Hergün şehrin bir çok yerinde bisikletler çalınıyor, nasıl bir önlem aldın? Ulaşım aracı olarak bisikleti tercih eden bir avuç İzmirli’yi otomobillerden nasıl korumayı planladın?

Expo’ya sağlık teması ile başvuru yapmıştın. Madem dersimiz sağlık ve sağlıklı yaşam o zaman sormak isterim, hedef hastane ve doktor sayısını mı arttırmak yoksa sağlıklı bir yaşam sürdürdüğü için sağlık hizmetlerine ihtiyaç duymayan insanlar mı?

Obezite, bir çok hastalığı (kalp hastalıkları, bazı kanser türleri, damar tıkanıklığı vb) tetiklemektedir. 40’lı yaşlarında  obez olan bir kişi, kilosu normal olan başka bir kişiye göre 6-7 yıl daha az yaşamaktadır. Bisiklete binerek hem gideceği yere ulaşıp hem de yediklerimizden aldığımız kalorileri yakabiliriz. 80 kg ağırlığında bir kişi günde iki defa 30’ar dakika pedal çevirerek 327 kalori (iki bol susamlı ve pekmezli simit) yakabilir.

Bisiklete binen, kısa mesafelerde yürümeyi tercih eden bir kişi bilinçli beslenmeye başlar. Hareket etmek için enerjiye ihtiyacı vardır, bedenini zinde tutmak için sağlıklı besinleri tercih eder, bol bol su içer. Günlük sporunu bu şekilde yaptığı için, spor salonuna gitmesine gerek kalmaz, ulaşım için masrafı olmadığından parası cebinde kalır ve bu parayı ve ona kalan zamanı sevdikleri ile birlikte geçirir. Sevdikleri ile birlikte olan insanlar mutlu insanlardır, mutlu insanlar yaptıkları işe değer verirler. Severek ve özenle yapılmış şeyler değerlidir. Bu bir döngü.

izmir sokak bizim

İzmir’de işe bisikletle gitsene dediğim tüm arkadaşlarım, trafikte kendilerini güvende hissetmediklerini söylüyorlar. Haklılar, Türkiye’de her yıl 10bin kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Dolayısıyla, otomobile bindiğimiz anda hayatımızı aslında riske atıyoruz. Peki şehirleri nasıl daha güvenli hale getirebiliriz?

Yaya ve bisikletlilere öncelik veren bir planlama ile başlayabiliriz. Özürlüler dahil tüm yayaların rahatça hareket edebilmeleri için geniş (1,3m- 1,5 m) , yaşlılar dahil herkesin rahatlıkla çıkabileceği yükseklikte (3cm- 15 cm) yaya kaldırımlarında yürümek; mazgallardan,çukurlardan, çöp konteynırlarından arnmış bisiklet yollarında pedal çevirmek, bisikletle toplu taşıma araçlarının entegrasyonu bence sağlık temasına uygun yatırımlar. Kavşak ve yolların bağlantı noktalarında iyileştirmeler yapılabilir. Toplu taşıma verimli hale getirilerek, otomobil bağımlılığı minimuma indirilebilir.

Sürdürülebilir ulaşım ile hem sağlığımızı koruyup hem de küresel ısınmayı önleyebiliriz.

PS: Sokağını Yaşa, Sokak Bizim Derneği‘nin yürüttüğü bir kampanya. Otomobilsiz bir gün, ayda bir gün yürü, kaldırımım nerede, aklımdaki mahalle gibi bir çok etkinlik düzenliyor.

tanıyalım, tanıtalım, uygulayalım.

Pınar Pinzuti

Blogger. Aktivist. Filolog ve Pedagog. Bisikletin dünyayı değiştirebileceğine inanıyor. İnandığı şey için ise gece gündüz çalışmayı çok seviyor.

Yorum yaz