Skip to main content
Bisikletizm

Sürdürülebilir Şehirler Konferansı – İstanbul

Bölgesel Çevre Merkezi (REC – Regional Environment Center) tarafından Türkiye’de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Sürdürülebilir Şehirler Konferansı 10 Mart tarihinde İstanbul’da yapıldı.

Konferansa kamu kurumları, yerel yönetimler, STK’lar, özel sektör ve medya davet edildi. Konferans konuları arasında ulaşımın da ele alınacağını görünce ben de hiç tereddüt etmeden işimden izin alıp Sivil Düşün AB Programı’nın ulaşım desteği ile İstanbul’a gittim.

İklim değişikliği ve göç, dünyanın ve Türkiye’nin gündeminde. Şehircilik ve kentsel yaşam ivedilikle ele alınması gereken konular. Konferansta Avrupa ülkeleri iyi uygula örnekleri üzerinden Türkiye’deki gelişme alanlarının değerlendirilmesi konuşuldu ve ne yazıkki konferansa benim belediyem katılmadı.

surdurulebilir sehirler konf

Konferansta Sürdürülebilir Şehirleri Nasıl Kuracağız soruna yanıt aranırken sorunlar farklı konularda eş zamanlı yapılan panellerde ele alındı.

Sürdürülebilir Şehirler için çözümü Teknoloji Adaptasyonu ve Alışkanlıkların Değişimi olarak özetleyebiliriz. Bu iki çözümün başarılı bir şekilde uygulanması için gerekli olan faktörler ise: Liderlik, Strateji/Vizyon ve Kademeli Olarak Arttırılan Uygulamalar.

Sürdürülebilir Şehirler Konferansı ve İlkim Değişikliği

İklim değişikliğinin başrol oyuncusu kentlerde şehir plancılığının artık ciddiye alınması gerekiyor.

İklim değişikliği şehir plancılığının odak noktası haline gelmeli çünkü dünya nüfusunun %80’ine yakını önümüzdeki yirmi yıl içinde şehirlerde yaşamaya başlayacak. Kentler, iklim değişikliğine en çok etki eden ve en çok etkilenen yerler.

Sürdürülebilir Şehirler için Proje Örnekleri

Vila D’Este/Portekiz – Kademeli olarak arttırılan uygulamalara çok güzel bir örnek, Portekiz’in minik bir kasabasında gerçekleştirilen bina izolasyonu ile soğutma için harcanan enerji tasarrufu.

Neilston/İskoçya/İngiltere – Yerel yönetimin halkı yönlendirmesi ve sürece dahil etmesi ile birlikte başarılı bir şekilde hayata geçirilen rüzgar enerjisi projesi minik bir kasabada başladı ve başka yerlere örnek oluşturdu.

Stockholm/İsveç – Stockholm’deki araçların %16’sı temiz enerji kullanıyor. Avrupa’nın sürdürülebilir enerji ile çalışan en çok araç oranına sahip şehri.

Freiburg/Almanya – Freiburg şehri yerel kaynakları ve tarımı değerlendirmek için başlattığı projelerle sürdürülebilir üretimi destekleyerek kent insanını “0 km Gıda”lara yönlendirdi. Hem üreticiyi ve hem tüketiciyi memnun eden uygulama Freiburg’a yılda 2 milyon Euro tasarruf getiriyor.

ABD, ürettiği enerjinin yarısını boşa harcıyor. Hükümet her ne kadar kampanyalar yapsa, sürdürülebilir enerji kaynaklarına yatırım yapsa da halkın alışkanlıklarını değiştirmeyi başaramadı. Neden? Bu sorunun cevabını arayan Georgetown Üniversitesi tüketim alışkanlıklarının değişimi için bir proje hazırladı ve denemeye karar verdi.

En çok enerji tasarrufu yapan belediyeye 5 milyon dolar ödül vereceği açıklandı. Kamu binaları ve evlerde iki yıl boyunca enerji verimliliği için yapılan girişimlerle sağlanacak tasarruf izlenecekti. Projenin birinci yılında 43 milyon dolar tasarruf sağlanmıştı bile ve gelecek yıl kazananı belli olacak yarışma, şimdiden bir çok binayı ve tüketicilerin alışkanlıklarını değiştirdi. Büyükşehirler ve yerine küçük şehirler hedef alınarak yapılan bu proje beklenin çok çok üstünde sonuçlar doğurdu.

Kopenhag’ın bir hedefi var: Avrupa’nın Yeşil Başkenti Olmak. Bizim kentlerimizin hedefleri var mı? Acaba diye kendi kendime sorarken Kopenhag’ın sunumu başlıyor ve ilk slayt bir çok şeyi açıklıyor. Danimarka prensesi oğlunu bisikletle spora götürüyor, Danimarka prensesi kızlarını okula bisikletle götürüyor. Bu fotoğraflar reklam görselleri değil, sokaklarda amatörler tarafından çekilmiş fotoğraflar. Söylediğiniz ve yaptığınız şeylerin birbirleri ile tutarlı olmasına en güzel örnek. Ancak bu şekilde inandırıcı olabilirsiniz.

Belediyeler, sorunlara çözüm bulmak yerine problemleri öngörmeli ve sorunların yaşanmasını beklemeden değişim için adım atmalı.

Sürdürülebilir Şehirler ve Ulaşım

Sürdürülebilir Şehirlerde Ulaşım ve Hareketlilik panelinin moderatörü WRI Şehirler Direktörü Arzu Tekir, panel konuşmacılarına aklımızı kurcalayan soruları yönelterek harika bir oturum yönetti.

surdurulebilir sehirler konferansi ulasim

Ulaştırma Bakanlığı’ndan Abdülhamit Yağmurcu “herkes üzerine düşeni yapıyor mu” sorunu bizlere sorarken, Eskişehir Büyükşehir Belediye’sinden Aytaç Ünverdi bisikletli ulaşım konusunda hayata geçirdikleri projeleri aktardı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden İsa Sağlam ise teknolojiyi kullanarak izledikleri süreçleri daha sonra planlama projelerine nasıl dahil ettiklerini aktardı.

Bu panelin en güzel kısmı ise katılımcıların sorularıydı:

  • Herkes üzerine düşen görevi yapıyor mu? Peki siz üzerinize düşeni yapıyor musunuz? Alışkanlıklarınızı değiştirmeye hazır mısınız sayın bakanlık çalışanı?
  • Peki Bakanlığınızda veya Belediyenizde çalışan kişilerin ulaşım ve tüketim alışkanlıklarını değiştirmek için ne yapıyorsunuz?
  • İstanbul’un en büyük problemlerinden birisi ulaşım iken nasıl park ve bahçeler dairesi yılda 675 Milyon TL bütçeye sahip olabiliyor? İstanbul’un finans kaynaklarının %30’u trafik sıkışıklığında çarçur edilirken Ulaşım Dairesinin bütçesi nasıl sadece 175 Milyon TL olabiliyor?
  • Reuse ve Recycle bizim ülkemizde ne zaman moda olacak?
Pınar Pinzuti

Blogger. Aktivist. Filolog ve Pedagog. Bisikletin dünyayı değiştirebileceğine inanıyor. İnandığı şey için ise gece gündüz çalışmayı çok seviyor.

Yorum yaz