Okulumuz, işimiz, sosyal hayatımız için hareket etmeye devam ederken, nasıl hareket ettiğimizin tercihini yapmalıyız.
TomTom, Avrupa’nın en sıkışık trafikli şehir indeksini yayınladı. 2013 yılında listenin en üstünde Moskova vardı. 2014’de ise %58 ile bir önceki yıla göre artan yoğunluğu yüzünden listenin ikinci sırasından birinci sırasına çıkan İstanbul bulunuyor.
İzmir %33, Ankara %34 ile listenin ilk ellisinde, Amsterdam ise %19 trafik yoğunluğu ile listenin son sıralarında.
Bu demektir ki, uydu aracılığı ile yapılan düzenli ölçümlere göre : İstanbul’da trafiğe çıkan bir kişi, 30 dakikalık bir mesafeyi, günün en yoğun saatlerinde (rush hours) 29 dakika gecikme ile tamamlıyor. 30 dakikalık yolculuk süresi olan bir kişi yılda ekstra 110 saatini trafikte geçiriyor.
Amsterdam’da ise gecikme 16 dakika olarak ölçülüyor.
Trafik Sorununa Çözüm
Ya otomobilin içinde boş boş oturmaya ve ‘ne olacak bu trafiğin hali’ demeye devam edeceğiz, ya da ulaşım aracı tercihimizi yaparken alternatifleri değerlendireceğiz. Evden toplu taşıma duraklarına kadar (first mile) yürüyerek veya bisikletle, oradan da otobüs, metro, tren ile ve sonra son destinasyona (last mile) yine yürüyerek veya bisikletle erişebiliriz. Bu yöntem ile A’dan B’ye gitmek için bisiklet paylaşım istasyonlarının toplu taşıma ile entegre edilmesi, bisikletlerin metroya veya otobüse alınması, güvenli bisiklet park yerlerinin yapılası gibi bir dizi çalışmanın hayata geçmesi gerekiyor. Kısa mesafelerde yürümek, en hızlı çözüm. 5 -10 km arasındaki şehir içi mesafelerde ise bisiklet.