Skip to main content
Bisiklet TurizmiGündem

Yarımada Gezi Rotaları ile “hayatı yakala”

By 10/01/2016Kasım 15th, 20222 Comments

Kültürel, doğal ve tarihi varlıkların tanıtımı için sürdürülebilir turizme uygun Yarımada Gezi Rotaları projesi hayata geçirildi.

Karaburun, Çeşme, Urla, Seferihisar ve Güzelbahçe ilçelerinden oluşan Yarımada’nın gelişmesi ve kalkınması ile hazırlanan İzmir Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi’nin somut adımlarından bir tanesi Yürüyüş ve Bisiklet Rotaları tamamlandı.

izmir yarimada gezi rotalari

Yarımada, kültürel, tarihi ve sosyal açıdan zengin. Bu zenginliklerin korunması ve yaşatılması çok önemli. İzmir, Antalya gibi kitle turizmini değil, kırsal turizm yatırımlarına öncü olabilirse gelecek kuşaklara miras bırakabileceği değerleri olabilir.

Yarımada Gezi Rotaları

Yarımadaizmir.com’dan detaylarına ulaşabileceğiniz Bisiklet Gezi Rotaları Çeşme’den başlayıp Selçuk’ta sona eriyor. Gelecekte Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı‘na katılacağını umduğumuz rotanın bisiklet turizminin olmazsa olmazları bisiklet dostu konaklama (pansiyon, çadır kamp vs), işletme (restoran, kafe vs), teknik hizmet, rota haritası ve  tanıtım broşürleri gibi eksiklikleri de zaman içinde tamamlanacaktır diye umuyorum.

7’si İzmir sınırlarında  olan 12 İyon kentini tanımak, bu alanlara ve değerlere sahip çıkmanın ön koşuludur diye düşünüyorum. Türkiye’nin en iyi zeytinleri Karaburun’da yetiştiriliyor, ama İzmirli zeytinyağını süpermarketten alıyor. Urla, şarap konusunda kendini kanıtladı ancak İzmirli kendi şarabını tanımıyor. Antik kentlerin hikayeleri, zeytin-zeytinyağı ve şarapları tanıtan interaktif atölye çalışmalarının yapılması çok büyük önem taşıyor. Bu konuda İtalya’nın Puglia bölgesi örnek alınabilecek bir başarı hikayesidir. Kitle turizmine “hayır”, sürdürülebilir turizme “evet” diyen Puglia, geçtiğimiz yıl Toscana’yı solladı ve İtalya’nın en çok turist ağırlayan bölgesi oldu. İzmir’in kaynak zenginliği açısından Puglia’dan hiçbir eksiği yok. Keşke biraz marketing/pazarlama bilse. Dünyaca ünlü gezi yazarlarından, instagram fenomenlerinden bazıları Türk ve bu Türklerden bazıları İzmir’de yaşıyor….Neden bu kişiler ile ortak çalışma ve  sinerji arayışı yok?

Planlar, projeler, altyapı çalışmaları kadar hayata geçirilen projelerin iletişimi ve tanıtımı da çok önemlidir. Yarımada Gezi Rotaları’ndan kimsenin haberi olmazsa, elbette beklenen ziyaretçi ve turist sayısı asla yakanamaz. Marmaris Bisiklet Rotaları Ağı bence ders alınması gereken bir örnek. Marmaris, bisiklet turizmi için bisiklet yolları ağını tasarladı ve hayata geçirdi. Ancak projede iletişim ve tanıtım için ayrılan maddi bir kaynak yoktu. Dolayısıyla, yerli ve yabancı turistin böyle bir rotadan haberi yok.

İzmir, bahar aylarında yarli ve yabancı doğa ve gezi yazarlarını, bu konuda yayın yapan dergileri ve dijital mecraları davet edip, onlara “yarımadada hayat nasıl yakalanıyor” göstermez ve deneyimletmezse, bu rotalar tabelalarda işaretli olarak kalmanın ötesine geçemez. Bizler, ürün satın almıyoruz, deneyim ve his peşinde koşuyoruz. Belediye bizleri yarımadaya gitmeye özendir…

Pınar Pinzuti

Blogger. Aktivist. Filolog ve Pedagog. Bisikletin dünyayı değiştirebileceğine inanıyor. İnandığı şey için ise gece gündüz çalışmayı çok seviyor.

2 Comments

  • KENAN dedi ki:

    Sitenizi keşfedeli çok olmadı. Henüz yurtiçi başka rotalardan bahsettiniz mi bilmiyorum. Fakat bu rotayı öğrenmek çok hoşuma gitti. Üstüne üstlük bir de Marmaris’i de duyunca 🙂 Bu ülkede güzel şeyler oluyor fakat haberimiz olmuyor. Duyurma çabalarınızdan dolayı teşekkürler, bol pedallı günler 🙂

Yorum yaz