Geri sayımına başladığımız bisiklet ile seyahat hazırlıklarımız son hız devam ediyor. Bu deneyimle en iyi sonuçlara ulaşmak için bir kaç ön koşulun yerine getirilmesi gerekiyor. Bisiklet çantalarını toparlarken bir yandan da sizlerle bir kaç noktayı paylaşmak istiyorum.
Seyahatlerimizden öğrendikki ön hazırlıkları özenle yapıldığında bu eşsiz tecrübe hem zevkli hem de unutulmaz hale geliyor.
İşte geçmiş tecrübelerin bize öğrettikleri:
1. HARİTA
Nereye gideceğini bilmek bir bisiklet turu için en önemli şey. Bunun için haritanın çok iyi olması gerekiyor. Çok gidilen rotalar için ayrıntılı haritalar olsa bile aslında mühim olan şey bir harita, pusula ve yön duygusu. Harita en az 1:250.000 ölçekli olmalı , yükseklik değerlerini göstermeli, panoramik yolları yeşil ile işaretli olmalı ve anayollara alternatif yolları sunmalı.
Türkiye için farklı yayınların iyi yol haritaları var; Avrupa için Michelin’in bölgesel haritaları güvenilir; dünyanın geri kalanı için en iyi haritalar almanlar tarafından hazırlanan Reise Know How ve Freytag. Haritalar ile uğraşmak yerine iyi bir GPS ile yola çıkmak da mümkün ancak biz bu konuda biraz antika olduğumuzu kabul ediyoruz. Yolu bulmak için haritayı yerde açıp da yolun nasıl devam edeceğine karar verirken aldığımız keyif çok başka birşey.
2. YİYECEK
Yolculuğun devam edebilmesi için en önemli unsur: yiyecek. Enerjimizi yani pedala basma gücümüzü yediklerimizden aldığımız için yanımızda ne kadar çok yiyecek varsa o kadar iyi. Acıkmayı beklemeden yemek, düzenli olarak su içmeliyiz. Yerleşim yerlerinden uzak yolları seçtiğimiz turlarda yanımıza en az üç günlük yiyecek almayı ihmal etmedik. Güne müsli ile başlayıp, ikinci kahvaltımızı fıstık ezmesi ve ballı ekmek ile yapıyoruz. Öğlen ekmek arası birşeyler hazırlayıp arada ağzımıza tatlı bir şeyler (bisküvi, gofret,meyve vb.) atıyoruz. Akşam yemeği ise makarna.
Benim için bisikletle hareket etmenin en güzel anlarından biri, bir pastaneye girip vitrindeki en yağlı, en şekerli, en kremalı yani en kalorili tatlıyı parmakla işaret edip iki tane istemek. Harcadığım enerjiyi, yiyecekle yerine tam anlamıyla koyamadım ve tatillerden hem bir beden küçülerek döndüm.
3.BİSİKLET
Aslında bisiklet bu listenin en az önemli maddesi. Stevens‘ın dünya turunu nasıl bir bisiklet ile yaptığını hatırlamak yeter…
Bisiklet sağlam olmalı, bisiklet çantası taşıma sistemi iyi ve selesi rahat olmalı.
Şu ana kadar çelik bisikletlerimiz (evet aluminyuma göre çok daha ağır ama en azından kırılmıyor sadece eğiliyor) en çok uçak ve otobüs yolculuklarında (yani turdan önce ve sonra) hasar gördüler. Ama bizi hiç yarı yolda bırakmadılar.
4.GÜNLÜK KM
Bisiklet turlarını spor olarak değil bir seyahat türü yani dünyayı yavaş yavaş keşfetmek olarak kabul ediyoruz. Bu yavaş keşif sırasında en çok yaptığımız şey pedal çevirmek. Ancak pedallara asılmak amaç değil. Bir ağaç gölgesinde öğlen uykusu, göl kenarında piknik, daha önce hiç görmediğimiz bir kuşun fotoğrafını çekmek için durmadığımız anlamına gelmiyor. Gün sonunda yaptığımız kilometrik değerin esiri olmak seyahatin tadını çıkarmayı engelleyebilir. Acelesi olanlar trene binerlerse belki daha iyi olabilir.
5.ANTREMAN
Her ne kadar bisiklet ile seyahati spor olarak görmesek de bu şekilde bir seyahat için iyi bir kondisyonun olması gerektiğini de eklememiz gerekiyor.Bisiklet ile seyahat, bisiklet selesi istinde saatler geçirmek, yokuş yukarı 15 kilo bisiklet ve 20 kilo çanta taşımak demek, toprak yollarda hoplaya zıplaya gitmek demek.
Böyle bir seyahate hazırlanmanın en iyi yolu her fırsatta pedal çevirmek. Yaz aylarında, havalar güzelken bisiklete binmek için fırsat yaratmak çok kolay. Kış aylarında ise bisikletle gidilebilecek her yere pedal çevirmek bir çözüm olabilir; evden tren istasyonuna kadar, cumartesi günleri alışverişe, akşamları sinemaya bisikletle gitmek gibi.
6.TEKNİK BİLGİ
Bisiklet, çok basit bir yapıya sahip. Patlayan lastiğin tamirini yapmak, freni onarmak herkesin yapabileceği kadar kolay bir iş ve basit şeyler için seyahatin tadını kaçırmaya gerek yok. Ulaşımı sağlayan bu muhteşem aracın tüm kontrolünün sizde olması, bizi başkalarına bağımlı olmaktan kurtarıyor.
Bağımsızlık konusu benim için geçerli değil. Ben bu konuda tamamen Paolo’ya bağımlıyım. Yanımda ‘kişisel tamircim’le geziyorum.
7.KIYAFET
Kıyafetler konusunda hep dikkatl davrandık. Almanlar, kıyafetler uygun seçildiği takdirde kötü hava şartları diye birşey olmadığını sık sık söylerler. onlara bu konuda katılıyorum. İlk bisiklet turunuzun ardından, iyi bir yağmurluğa yatırım yapmış olmaktan ve Goretex bir ceket seçimi yapmaktan memnun olursunuz. Kıyafetlerinizin hepsinin en son teknoloji ürünleri olması gerekmiyor eksiklerinizi zamanla ve ihtiyaç duydukça giderebilirsiniz. Çoraptan iç çamaşırınına yanınıza pamuklu malzemeden yapılmış kıyafet almamaya dikkat edin. Islanan pamuklu malzemenin kuruması bazen günler alıyor.
Tur kısa veya uzun olsun yanımıza mutlaka bir çift kapalı ayakkabı, bir çift de sandalet (tercihimiz her zaman teva) alıyoruz. Bir uzun bir kısa bisiklet pantalonu, çabuk kuruyan sentetik iki t-shirt, merinos yününden kıyafetler (kokmuyor, hemen kuruyor, sıcacık tutuyor), windstopper ceket ve yağmurluk. Yolculuk sırasında üstüste giyinerek çantalarda da yiyecekler için yer açmış oluyoruz.
8.EKİPMAN
Bisiklet seyahati için en uygun ekipman nedir? Bu sorunun tek bir cevabı yok. Ekipman listesi bazı faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterecektir: seyahatin hangi ülkeye, hangi mevsimde, ne kadar süre için yapılacak, çadırda mı yoksa otelde mi kalınacak, yemek dışarda mı yenecek yoksa kendiniz mi yapacaksınız..
Yanımızda olmazsa olmazlar: El feneri, pompa, iç lastik, en az 2 metre çamaşır ipi, çok amaçlı çakı, güneş kremi, ıslak mendil,aspirin ve sizi mutlu eden ama çok yer kaplamayan hafif herşey. Çantalarınızda yola çıkmadan boş yer bırakın. Bu boş kalan yerlere seyahat süresince yiyecek koyacaksınız.
Bugüne kadarki tüm seyahatlerimizde kendi çadırımızda kaldık ve yemeğimizi kendimiz pişirdik.
9.İYİMSERLİK ve OLUMLU DÜŞÜNME
Bir bisikletçi eğer yol boyu yağmur yağacağını, bir arabanın ona çarpacağını, yokuşu asla tırmanamayacağını düşünürse kendini bu endişelerin içinde kaybeder.Bisiklet seyahati için en gerekli koşullardan biri zorlulukların varlığını kabul etmek. Bu şartlarda bisiklete binmek için olumlu düşünmek gerekmekte. Pedal çevirirken kendinizle konuşmayı denemelisiniz: gözünüzün gördüğü güzelliklere iltifat edebilir, ses ve kokulara konsantre olabilir ve hatta Paolo’nun çok sık yaptığı gibi şarkı söyleyebilirsiniz.
10.YARDIMLAŞMA
Bisikletçileri, ortak bir değeri paylaştığımız ancak henüz tanışmadığımız dostlarımız gibi görüyoruz.
Yolda karşılatığımız bisikletçilerle dayanışma içinde olmak ve yardım talebinde bulunmak yapabileceğimiz en güzel şey.
Çok güzel resimler ve çok güzel bir yazı.. sayende bisiklet dünyası hakkında bir sürü bilgi edindim, teşekkürler 🙂
merhaba ben engin
yazınızı baştan sona dikkatle okudum. çünkü bisiklet seyahatine hazırlanıyorum ekipman topluyoyum, bisikletim bianchi elegant bilmem uygunmudur ama elimdeki bisiklet bu, türkiyede çok fazla yok, tekerler ince, asfalt yol için, üniversitede aldım ve okula hep onunla gittim, buda günde 15 km demek, duygusal bir bağım var, paylaşımlarınız için teşekkür ederim, takip edeceğim
Bizde Türkiye’ de yazın tatil hakkımızı marmara, ege ve akdeniz bölgesinde şehirler arası bisiklet yolculuğu kumsallarda çadır ve mangal yapmadan yana kullanan bir ekibiz ve yazınız tam da olması gerektiği gibi amaç takdir ve teşekkür yazısı kalme almaktı :)))
Fatih,
yazilarimin okunmasina ve takdir gormesi beni cok memnun etti.
iyi pedallar
Pinar
güzel bir yazı teşekkürler.
abi bu kıyafet başlığının altındaki resimde bisikletin gidonundaki dikdörtgen cisim ne
Umut merhaba,
sorduğun ”cisim” Ortlieb gidon çantası. Tur sırasında en çok kullandığın eşyalarını sürekli el altında bulundurmak için düşünülmüş. Fotoğraf makinası, cüzdan, kimlik, energy bar vs.
Pınar
Bsiklet gidon cantasi ve ustundeki harita
Yanımıza neler aldığımızın detayını bundan sonraki yazımda detaylı olarak listeleyeceğim. bunu bulamadım da nerede acaba ?
Merhaba Vedat,
ekipmanlar burada: https://bisikletim.wordpress.com/2011/04/27/esya-listes/
selamlar, Pınar
Merhaba. Güzel bir yazı olmuş.
Parmaklarınız ve pedallayan ayaklarınız dert göremesin.. 🙂