Kısa mesafelerde işe/okula vb bisikletle giderken veya uzun mesafelerde bisiklet turları yaparken yolculuk konforunu belirleyen ancak kontrolünün bizde olmadığı etkenlerin başında hava durumu gelir. Kızsak da söylensek de yağmuru durduramayız. Yolculuk sırasında bedenimizi yağmur geçirmez kıyafetlerle korumamız mümkün. Yanımızda taşıdığımız eşyalarımızı ıslanmadan varış noktasına götürmek için ise su geçirmez bisiklet çantası aksesuarlarımız arasında önemli bir parça.
İşe giderken bilgisayarımızı, turlarda uykutulumu gibi eşyalarımızı korumak için bir çok markanın çeşitli modellerde çantaları bulunuyor. Sizlerden hemen her gün, su geçirmez tur çantaları ve bisikletli ulaşım için uygun çantalarla ilgili sorular alıyordum ve bildiğim tüm markaları ve modelleri bir yazıda topmaya karar verdim.
Ortlieb Bisiklet Çantası
Bisikletle dünyayı gezenlerin en çok tercih ettikleri marka Ortlieb. İşlevsellik ve pratiklik aynı üründe buluşunca adı Ortlieb oluyor. Bunun nedeni ise yaratıcısının bir bisiklet gezgini olması. 1981’de berbat hava koşullarında İngiltere‘de bisiklet turu yapan Hartmut Ortlieb, ıslanmaktan koruyamadığı eşyaları için pratik çözümler keşfediyor ve Almanya’ya döndüğünde evinin garajında ilk su geçirmez bisiklet çantasını kendi elleriyle dikiyor. Çantalar çok beğeniliyor ve ertesi yıl satışlar başlıyor. Bugün 20 ülkede satışı yapılan çantalar halen Almanya‘da bir atölyede üretilmeye devam ediyor.
Ortlieb, arka ve ön bagaj için tur çantalarının yanı sıra gidon çantaları ve drybag de üretiyor. Son bir buçuk yıldır ön, arka ve gidon çantalarım Ortlieb. Bol yağışlı bölgelerde haftalarca tur yaptım ve çok memnunum.
Şehir için kullanımda ise messenger, shopper, gidon sepeti, bilgisayar çantası modelleri hem kullanışlı hem de dayanıklı.
Vaude Bisiklet Çantası
Öğrencilik yıllarımda bütçem Ortlieb çanta almaya yetmediği için bisiklet pazarına yeni giren ve fiyatları daha makul olan diğer bir Alman markası Vaude çantaları tercih etmiştim. 8 yıl boyunca tepe tepe kullandım. Çantaları yenileme zamanı geldiğinde ise Teşekkürler Vaude, Hoşgeldin Ortlieb dedim.
Altura Bisiklet Çantası
Su geçirmez bisiklet çantalarını uzun yıllar kullandığımız bir diğer marka Altura. Hacim olarak oldukça büyük ön ve arka çantalarının kullanımı da çok pratik.
Brooks England Bisiklet Çantası
İngilizler tarafından İngiltere’nin hava şartlarına göre üretilen çantalar sadece su geçirmez ve dayanıklı değil aynı zamanda şık. Estetik ve kalite aynı üründe buluşunca adı Brooks England oluyor.
Brooks England, şehirde günlük kullanım için çok güzel ve şık çantalar üretiyor. Çantaları görenin gözü kalıyor, inanın. Günlük kullanım için aldığım euston modeli açık renk, dikkat çekici ve su geçirmez.
Thule Bisiklet Çantası
İsveç menşeili Thule, doğada geçirdiğimiz zamanı daha konforlu hale getirmek üzere kendisi için bir misyon belirlemiş. Araç için bisiklet taşıma aparatlarını kullandığım ve çok memnun olduğum Thule’nin çantalarını kullanmaya fırsatım olmadı henüz.
Mainstream MSX
Bisiklet turizminin en çok yaygın olduğu ülkelerden birisi olan Almanya’dan onlarca bisiklet çantası markasının çıkması çok doğal. “Kötü hava yoktur, kötü kıyafet vardır” diyen Almanlar elbette aksesuarları konusunda da çok dikkatliler. İlk gidon çantam MSX idi. Su geçirmez, kullanışlı ve dayanıklı çantayı yıllarca kullandım. MSX’i emekliye ayırdıktan sonra ise Ortlieb’e geçtim.
Deuter
Bundan yüz küsür yıl önce dağcılık için malzeme üretmeye başlayan Alman markasını bizler hafif ve dayanıklı sırt çantaları ile tanıyoruz. Bisiklet turizminin yaygınlaşması ve pazarın büyümesi ile birlikte Deuter bisiklet çantaları üretmeye başladı. Hafif malzeme hala en önemli özelliklerinden birisi.
Tüm bu çantaların ortak özelliği su geçirmezlik konusunda kendilerini kanıtlamış olmaları. Ortlieb, Vaude ve Brooks England’ın Türkiye’de satışı var.
Türkiye’de bisiklet çantaları için bir marka daha var. Su geçirmez çantalar üreten yerli marka Semçanta. Semçanta’nın sahipleri bizler gibi bisikletli bir aile.
Kısa turlarda kullandığım sele altı tur çantasından çok memnun olduğumu mutlaka belirtmek isterim. Mütevazi atölyelerinde uygun fiyatlı bisiklet çantaları üreten İzmirli ailenin ürün kataloğunu mutlaka incelemelisiniz. Bisiklet turları ve şehir içinde bisiklet kullanımı için gerekli çeşitli akseuarlar sunuyorlar. Bknz: www.semcanta.com
Çok teşekkürler☺☺
Pınar hanım merhaba bloğunuzu ilgiyle takip ediyorum. Herşey gerçekten güzel. benim de sormak istediğim bisiklet taytı, şortu ya da bisiklet giyimi ile alakalı bilgilendirme yazısı. Sele nasıl olmalı ben bu konuda bazı denemeler yaptım ancak başarısız seçimler yaptım sanırım memnun kalmadım. Deneyimlerinizden faydalanmak isterim sevgilerimle.
Merhaba, kullanıdığım ürünlerle ilgili düşüncelerimi ancak ürünü çoook uzun yıllar kullandıktan sonra yazıyorum 🙂 Hilleberg çadır, Vaude çanta vs bunlara örnekti. Sele konusunda en kısa sürede yazacağım ama yazı biraz monoton olacak çünkü benim tüm selelerim Selle Royal marka 🙂 Bisiklet kıyafeti konusunda da madem ihtiyaç var, elbette seve seve yazarım. selamlarımla,Pınar
Pınar hanım ilginize teşekkür ederim. tayt konusunda hiç ipucu yok mu? Dört gözle bekliyorum yazınızı
tayt konusunda ipucu: uzun yıllardır Löffler, Santini ve Gore marka bisiklet taytları kullanıyorum. hepsinden çok memnunum.