Skip to main content
Gezi Yazıları

Antik Kentler ve Doğa Harikaları ile Silifke

Mersin’in en büyük ilçesi olan Silifke ’de deniz, yayla, tarih, kültür ve doğal güzelliklerin hepsi var. 5 büyük deprem geçiren bölgedeki antik kentler yine de çok iyi durumda.

Soloi Pompeipolis

36- Mersin silifke

İl durak Mersin’in 14 kilometre batısında yer alan Soloi Pompeipolis.  Deniz kenarında bir liman kenti olarak kurulmuş. Kıbrıs ve Mısır ile yapılan ticaretle zenginleşmiş, felsefe ve bilimde ilerlemiş, 527 yılında büyük bir depremle yerle bir olsa da bugün 450 metre uzunluğundaki ana caddesi ve 44 sütunu ile görkemini gözler önüne sermeye yetiyor.

Kanlıdivane (Kanytellis, Neopolis)

2- Kanlidivane

Erdemli’nin Ayaş Mahallesinden sadece bir kaç kilometre uzaklıktaki antik kente Antik Roma yolunu takip ederek ulaşılabilir. Geniş ve derin bir obruğun çevresine kurulmuş olan kentin en parlak yılları 4.yy’da yaşanmış.

Kızkalesi (Korykos Antik Kenti)

9- Silifke

Silifke’ye 25 km uzaklıktaki Korykos Antik Kenti zamanının önemli Kilikya kentleri arasındaymış. Ortaçağ görünümlü Korykos Kalesi, kare planlı iç içe surlarla çevrili ve Türkler tarafından da kullanılmış bir kaledir.

10- mersin silifke kiz kalesi

Mersin’in simgesi kıyıdan 200 metre açıkta kayalıkların üzerine kurulmuş sekiz kule ile güçlendirilmiş Kızkalesi Ermeni Krallığı tarafından yaptırılmıştır.

Cennet – Cehennem

Bölgede bulunan birçok obruk antik dönemde kutsal anlamlar taşıyorlarmış. Cennet ve Cehennem çöküğü iki doğa harikası. Cennete inen 450 basamaklı merdivenlerden inildiğinde ziyaretçileri bir tapınak karşılıyor.

11- silifke cehennem

Zeus’un Etna yanardağına göndermeden önce Ejderha Typhon’u tutsak ettiği yer olarak bilinen Cehennem çöküğü gerçekten çok etkileyici.

Astım Mağarası

15- astim magarasi

Cennet’i ve Cehennemi gördükten sonra büyülü bir masal diyarına girer gibi hissettiğim Astım Mağarası. Birbirine bağlantılı uzunluğu 200 metreyi bulan galerilerden oluşuyor. Galerilerde ilginç şekilli dev sarkıt ve dikitler görülebiliyor.

14- astim magarasi

Nem oranı yazın %85, kış mevsiminde ise %95’e ulaşan mağaranın astım hastalarına iyi geldiği söyleniyor. Yıl boyunca 15 derecelik ortalama hava sıcaklığına sahip mağarada, iç aydınlatmanın yapılmış olması görsel keyfi artırıyor.

Sıkma ve Ayran molası. Yol güzergahında irili ufaklı çok sayıda kafe ve restoranlar yer alıyor. Bu mekanlar kahvaltı veya atıştırmalık bir şeyler için de uygun. Yine Astım Mağarası’nın olduğu kafe de Mersin’e özgü lezzetleri tatmak ve nefis ayran için uygun bir yer.

12- Silifke ayran

Narlıkuyu

17- silifke

Minicik bir koyda masmavi bir deniz, birkaç tane balık lokantası ile Narlıkuyu, Ege’nin koyların andırıyor. Denize birkaç metre mesafede bulunan bir Roma Hamamı’nın içinde 4.yy’dan kalma bir mozaik var. Cennet Kızları olarak da anılan 3 Güzeller Mozaiği dans eden yarı tanrıça üç kadını resmediyor.

23- üç güzeller

Aya Thekla (Hagia Tehokleia)

28- aya thekla

Tarsus doğumlu Aziz Pavlus, İsa’nın öğretisini yaymak üzere çıktığı yolculukta İskenderun’da barınamayınca Konya’ya gider ve burada bir evde verdiği vaazı dinleyen 17 yaşındaki bir genç kız ondan çok etkilenir. Thekla, Hıristiyanlık öğretilerini yaymak için yollara düşer ve bir çok kez mucizeler sayesinde öldürülmekten kurtulur. Yaşlandığında ise Silifke yakınlarındaki bir mağaraya sığınır ve hastaları iyileştirir. İsa’nın dinini yayarken ölen ilk kadın olarak azize ilan edilir ve bu mağara Hıristiyanlar için gizli bir ibadet yerine dönüşür. Hem Katolik hem de Ortodoks dünyasına azize olarak kabul edilmektedir.

29- Mersin Silifke Aya Thecla

Kilikya bölgesinde bulunan 2000 kilisenin tamamı tapınakların üstüne inşa edilmiş; bir tanesi hariç: Aya Thekla Kilisesi. Her yıl 13-14 Eylül tarihlerinde Antik Roma yolundan yürünerek ulaşılan kilisede anma törenleri düzenleniyor.

Taşucu

33- Silifke Denizkizi

Anadolu’yu Kıbrıs’a bağlayan limana ev sahipliği yapan Taşucu doğal güzellikleri ve plajları ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi.

Silifke Çileği

25- silifke cilek

Türkiye’nin çilek ihtiyacının %40’ını ve çilek ihracatının %60’ını karşılıyor. Göksu deltasının mikrokliması sebze ve meyvelerin erken olgunlaşmasını sağlarken tropik meyvelerin üretimini kolaylaştırıyor.

Silifke görkemli antik kentleri, mis gibi çilekleri ve eşsiz doğal güzellikleri ile çok güzel bir yer olarak hafızama kazındı. Tarsus ve Silifke arasında kalan rota bisiklet turları ile değerlendirmek için çok uygun. Yavaş yavaş gezmeyi ve tatil yapmayı tercih edenler için keyifli duraklar sunuyor.

Silifke’de çektiğim onlarca fotoğrafın arasından seçim yapmak zoktu. Silifke fotoğrafları için tıklayın.

Pınar Pinzuti

Blogger. Aktivist. Filolog ve Pedagog. Bisikletin dünyayı değiştirebileceğine inanıyor. İnandığı şey için ise gece gündüz çalışmayı çok seviyor.

5 Comments

Yorum yaz