Türkiye’nin 10. en büyük ili, ikinci en büyük limana ve en uzun kıyılarına sahip, yaklaşık 2 milyon insanın yaşadığı, Mersin hakkında “kız kalesi” efsanesi dışında pek bir bilgim yoktu. Taki Mersin Ticaret Odası benim de dahil olduğum Gezi Blogger’larını Tarsus, Mersin ve Silifke’de 3 gün 3 gece ağırlayıncaya kadar.
İlkokulda Adana’nın komşusu“İçel” olarak öğrendiğim şehre neden Mersin denildiğini öğrendim. Mersin 1933 yılında İçel ile birleştirilip İçel (Konya’ya yakın vilayetlere verilen isim: İç-il) ismini almış, 2002 yılında ise şehre Mersin ismi geri verilmiş.
Mersin hakkında bilmediklerim:
- Mersin ve çevresinde 200’den fazla Antik Kent ve 400’den fzla Bizans köyü bulunuyor. Tarsus ve Silifke çevresinde çok iyi korunmuş kocaman kentler bulunuyor.
- Suriye’den sonra ilk kez zeytin Mersin’de yetiştirilmiş. Bölge yaşayan Rumlar zeytincilik yapıyorlarmış, Rumlar gidince zeytincilik de unutulmuş.
- Türkiye’deki 4000 höyükten en önemlisi olan 33 katmanlı Yumuktepe, Mersin’de. Anadolu’da 9 bin yıldır kesintisiz yerleşimin olduğu en eski yer. İlk yerleşme erken Neolitik dönemde başlamış ve kesintisiz olarak kalkolitik, Tunç, Hitit, Bizans ve İslami devirlerde de devam etmiş. Tarımın ilk izlerini göstermesi açısından değerli.
- Mersin’in tarih boyunca evrensel bir kimliği olmuş. Suriyeliler, Lübnanlılar, Rumlar, Almanlar burada birlikte yaşamış.
- Dinler ve inançlar arasında yakın komşuluk ilişkisi her zaman devam etmiş. “Dirimiz de bir, ölümüz de bir“in en büyük kanıtı Müslüman, Hıristiyan ve Musevilerin yan yana yattığı şehir mezarlığı. Dünyada tek örnek.
- Arapça, Rumca ve Fransızca konuşulan bir evde doğan Lina Nasif, kendisini dinler arası köprü olmaya adamış. Ve bunu başarmış: yaklaşık yirmi yıldır Kurban Bayramı’nın ilk günü müslüman ve hıristiyan din adamlarını dua etmek için hoşgörü buluşmasında biraraya getiriyor.
- Mersin Mutfağının temelini kebap çeşitleri oluşturuyor. Küçük parçalara ayrılmış biftekten yapılan Tantuni, mavi yengeç ve lagos gibi zengin deniz mahsulleri, kayakoruğu turşusu ve havuçtan yapılan cezerye, özel kaymaklı kreması ile kerebiç, taze peynir ile yapılan künefe gibi zengin tatlıları ile özgün lezzetler sunuyor.
Mersin ve çevresinin zenginlerinin sadece bir kısmını görmüş ve haryan olmuş bir şekilde eve dönerken, aklımda binbir türlü fikir var. Yılın 300 günü güneşli olan Mersin’in bisiklet turizminin potansiyelini keşfetmesi gerektiğini düşünüyorum.
Mersin ve çevresinde bir bisikletli turistin istediği hemen herşey var: ılıman iklim, az yağış, deniz, orman, tarihsel ve kültürel mirasın izleri vb.
Dünya’da en iyi korunmuş Roma Yolları Anadolu’dan geçiyor. İpek Yolu rotası yine bizim topraklarımızda. Bu yolları izleyen bir bisiklet rotamız olmasın? St. Paul’ün doğduğu Tarsus‘tan, Efes Antik Kentine yaptığı yolculuk rotası neden çizilmesin? Hemen Mersin İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü websitesine baktım. Ancak websitesinde bisiklet rotaları ve bisiklet turizmi ile ilgili hiç bir bilgi yok.
Mersin Bisiklet Festivalleri
Mersin Bisikletli Gezginler Derneği tarafından her yıl haziran ayında Mersin Caretta Bisiklet Festivali düzenleniyor.
Mersin Bisiklet Derneği tarafında her yıl Mersin Bisiklet Festivali düzenleniyor.
Mersin’de bu yıl 2’incisi Nisan ayında düzenlenen Mersin Uluslararası Bisiklet Turu ‘Tour Of Mersin’’e 10 ülkeden onlarca sporcu katıldı.
Mersin ve Bisiklet Turizmi Potansiyeli
Avrupa Birliği üye ülkelerinde bisiklet turizminin toplam değeri 57 milyar USD, Birleşik Krallık bisiklet turizminden yılda 635 milyon GBP kazanıyor. Berbat havası ile ünlü minicik İskoçya bisiklet turizminden yılda 84 milyon GBP gelir elde ediyor.
Akdeniz’in ufacık ama populer adası Mayorka’ya yılda 160 bin bisikletçi geliyor ve 150 milyon Euro bırakıyor. Mayorka adasının bisikletçiler için neler sunduğunu anlattığım yazım burada.
MTB Turizminin potansiyelini fark eden ülkeler düzenledikleri festivaller ve hazırladıkları rotalar ile avantajlı duruma geçiyorlar. MTB Turizmi ve ekonomik değeri hakkında daha fazla bilgi burada.
Mersin’deki faaliyet gösteren iki dernek ile belediyenin paydaş olacakları bisiklet rotaları ağı çalışması ve yolların tabelandırılması çok hızlı hayata geçirilebilecek bir proje olabilir.
Tematik bisiklet rotaları için kaynaklar sınırsız: St Paul’un Yolculuğu, Antik Kentler Rotası, Nrenciye Rotası, Bizans Köyleri Rotası, İpek Yolu’nun bir bölümü, TransToros Parkuru, Kale Rotası, Mağaralar rotası benim ilk aklıma gelenler.
Bisiklet dostu otel olmak zor değil, bisiklet dostu hizmetler ile sürdürülebilir turizm çalışmalarına hız verilebileceğine inanıyorum.
Mersin Ulaşım: Türkiye’nin her yerinden Mersin’e otobüsle ulaşabilirsiniz. Uygun bir uçak bileti alıp Adana Havalimanı’na uçabilirsiniz. Adana’dan tren veya otobüsle Tarsus’a 30 dakikada Mersin merkeze ise 1 saatte ulaşabilirsiniz.
Mersin Konaklama: Mersin merkezde konaklayacaksanız otel tavsiyem Torku Bisiklet Takımının da sık sık konakladığı HostaPark Otel veya bisikletler için güvenli park yeri sunan Sultaşa Otel.
Mersin’deki gezilecek görülecek yerler hakkında ayrıntılı ve güncel bilgi için yoldaolmak.com Mersin kategorisini mutlaka incelemenizi tavsiye ederim.
Mersin akdenizin en güzel şehirlerinden. Böyle güzelliklere sahip bir şehir neden bu kadar az turist alıyor diye düşünüyordum. Bir Hataylı olarak çocuklumdan beri gidip gördüğüm, kültürünü yaşadığım bu şehri çok güzel anlatmışsınız. Elinize sağlık. Böyle yazıların ve tanıtımların daha çok olması dileğiyle.
Mersin cok güzel bir yer gezip görülmesi gerekir.TEŞEKKÜRLER BİLGİLER İÇİN
Bu tip kişisel bilgi veren sitelerin değerini bilmek gerekiyor. Çünkü emek verilip bizler için değerli bilgiler paylaşılıyor. Gerçekten ellerinize sağlık değerli yazınız için.