Skip to main content
Bisikletli Yaşam

Otomobilsiz Kentler Günü Nedir ve Nasıl Kutlanır?

By 11/09/2017Ağustos 23rd, 20195 Comments

Otomobilsiz Bir Dünya? Senede bir gün mümkün, neden her gün olmasın?

Dünya Otomobilsiz Kentler Günü her yıl 22 Eylül‘de kutlanan bir etkinlik. Şehirlerde otomobilsiz bir yaşamın mümkün olduğunu göstermek ve deneyimlemek için caddelerin trafiğe kapatılarak yayalara ve bisikletlilere sunulduğu bir gün; geleceğin şehirlerinin nasıl olacağına dair kısa bir fragman diyebiliriz.

avrupa hareketlilik haftasi

Paris, otomobilsiz kentler günü

Fransa’nın başkenti Paris, ilk kez Otomobilsiz Kentler Günü’nde motorlu araç trafiğine kapatılan ünlü Champs Elysées Bulvarında hava kirliliği ölçümü yapılmıştı ve günün sonunda kirlilik oranında %40 azalma görülmüştü. Bu Paris için bir dönüm noktası oldu ve belediye başkanı Anne Hidalgo kenti otomobillerden arındırmak için çalışmalara başladı. Bu yıl 1 Ekim’de sadece Paris’in en ünlü bulvarı değil, tüm şehir merkezi trafiğe kapatılacak ve etkileri ölçülecek.

Otomobilsiz Kentler için Süslü Kadınlar Bisiklet Turu

The Guardian‘ın geçtiğimiz yıl Otomobilsiz Kentler Günü‘nü kutlayan Paris, Bogota, Brüksel, Detroit gibi şehirlerin yanında İstanbul‘dan fotoğraflara yer verdiğini biliyor musunuz? İstanbul’dan iki harika kare Süslü Kadınlar Bisiklet Turu‘na ait. 2013 yılından beri Otomobilsiz Kentler Günü’ne dikkat çekmek için yapılan etkinliğin katılımcıları bisikletleri ile şehir merkezine gelip, ana caddeleri kullanarak bisikletli çoğunluğu oluşturuyorlar. Bisiklet turu, her yaştan kadının ve çocuğun katılabileceği bir tempoda, kısa  mesafeli bir sürüş. Otomobilsiz yaşamı deneyimlemek için muhteşem bir tecrübe.

otomobilsiz kentler fancy women bike ride

credit: the Guardian

Gönüllü kadın hareketi Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 2019’da 22 Eylül’de 120 şehirde eş zamanlı olarak yapılacak.

European Mobility Week – Avrupa Hareketlilik Haftası

16-22 Eylül tarihlerinde yapılan European Mobility Week (Avrupa Hareketlilik Haftası) her yıl farklı etkinliklerle kutlanıyor. 22 Eylül tarihinde ise bir güncük “otomobilsiz” olan şehirler ön plana çıkıyor.

otomobilsiz kentler gunu

Bu yıl Hareketlilik Haftasına etkinlikleri ile kayıt yaptıran yaklaşık 2000 şehrin arasında Türkiye’den İstanbul, İzmir, Eskişehir, Alanya ve Bartın var. Geçtiğimiz yıl haftanın teması “intermodal ulaşım şekilleri” idi. Bu yıl ise “paylaşım“. Paylaşımlı Ulaşım, yani bike sharing (bisiklet paylaşım sistemleri), car sharing (araç paylaşımı) vb.

İstanbul Hareketlilik Haftası Etkinlikleri

İstanbul etkinlikleri arasında “metro şantiyesi gezisi”, kısa bir süre önce trafiğe kapatılan Ordu caddesinde “hava kirliliği ve gürültü seviyesi ölçümü”, söyleşi, bisiklet kullanım eğitimi, belediye personelinin işe bisikletle gitmesi bulunuyor.

İstanbul etkinlik takvimi için hazırlanan websitesini ziyaret edebilirsiniz.

İzmir Hareketlilik Haftası Etkinlikleri

Otomobilsiz Kentler Günü 22 Eylül’de Alsancak’ta etkinliklerle değerlendirilecek.

otomobilsiz kentler gunu

22 Eylül 2016 – Otomobilsiz Kent Günü, Plevne Bulvarı İzmir

İzmir şehir merkezinde trafiğe kapatılan 650 metre uzunluğundaki Plevne Bulvarı dışında bakalım bu yıl başka caddeler de motorlu araç trafiğine kapatılarak çocukların, gençlerin, yaşlıların kısacası insanların kullanımına açılacak mı?

otomobilsiz kentler gunu izmir

İzmir, Plevne Bulvarı

Eskişehir Hareketlilik Haftası Etkinlikleri

Eskişehir Odunpazarı Tarihi Bölgesinde, Kemal Zeytinoğlu Bulvarı 22 Eylülde trafiğe kapatılarak bu bulvar üzerinde programda planlanan etkinlikler düzenlenecektir.

otomobilsiz kentler gunu

İzmir

Bartın Hareketlilik Haftası Etkinlikleri

Bartın’da çok aktif bir bisiklet derneği var. Bartın Pedaldaşlar Derneği, bisiklet turizminin yaygınlaşması için bisiklet turları düzenliyor, bisikletli ulaşımın yaygınlaştırılması için ise lobicilik faaliyetlerinde bulunuyorlar. Emeklerinin karşılıkları ise bu yıl Bartın’da çeşitli etkinliklerle kutlanacak olan Avupa Hareketlilik Haftası. 16-22 Eylül tarihleri arasında yer alan program çok güzel. Davetiyenin altında ise Belediye Başkanı Cemal Akın’ın imzası var.

Hareketlilik haftasını yaya, bisiklet ve sürdürülebilir ulaşım araçlarını kapsayan programlarla değerlendirmek, ulaşım şeklimizi yeniden gözden geçirme hatta değiştirmemiz yönünde atılan değerli bir adım. Belediyenin kent halkı için hareketlilik konusunda sunacağı kusursuz kullanıcı deneyimi eminim alışkanlıkların değişimi için olumlu bir etki sağlayacak.

Avrupa Hareketlilik Haftası 16-22 Eylül 2019

Avrupa Hareketlilik Haftası her yıl sürdürülebilir hareketlilik ile ilgili belirli bir tema üzerinde odaklanmaktadır. 2019’un teması “Güvenli yürüyüş ve bisiklet sürme” olarak belirlenmiştir. Merkezine yürüyüşü olan bu yılki tema çoğu zaman önemsenmeyen bu ulaşım türüne dikkat çekmektedir.

Belki Okumak İstersiniz:

Otomobilsiz Kentler Sadece Bir Hayal Mi?

Otomobilsiz Şehirler: Dünyadan 7 Örnek

Pınar Pinzuti

Blogger. Aktivist. Filolog ve Pedagog. Bisikletin dünyayı değiştirebileceğine inanıyor. İnandığı şey için ise gece gündüz çalışmayı çok seviyor.

5 Comments

  • Ibrahim Erdoğan dedi ki:

    Sevgili Pınar,
    Şu an copenhag ta pedallayan birisi olarak, bu uğurda verdiğin emek ve gayret karşısında saygı ile egiliyorum. Türkiye’nin de bu yola girmesi gerektiğini daha iyi farkediyorum. Festivalin Ankara ayağına geçtiğimiz yıl olduğu gibi, grubun arkasından pedallayarak destek vereceğim. Ancak, daha organize ve örgütlü olmak gerektiğini söylemek isterim. Yönetimlere daha kolay ulaşmak, daha etkili sonuç almak açısından bir ihtiyaç. Sonuç olarak, almış olduğun mesafe ve vizyonun dogrultusunda bu sorumlulugu dusunmelisin. Çok teşekkür ederim, paylaşımlar ın için.
    Saygı ve sevgilerimle.

    • Pınar Pinzuti dedi ki:

      Merhaba İbrahim,
      ne güzel! bana kendimi en çok “insan” gibi hissetiren şehirdesin. Sadece bisiklet açısından değil, sokaktan başlayan ve sonra hayatın her alanına yayılan eşitliğin hakim olduğu şehir Kopenhag! Festivalden kastın belediyeler tarafından organize edilen Otomobilsiz Kentler Günü etkinlikleri değil de, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu olduğunu sanıyorum. SKBT, bir dernek ya da platform değil, bir etkinlik. yılda bir kere yapılan ama etkisi tüm yıla yayılan bir sivil hareket. SKBT olarak yerek yönetimden isteklerimizi etkinlik öncesi basın açıklaması ile iletiyoruz. Ben, İzmir’de yaşadığım dönemde belediye ile iletişim kurabilmiş ve aynı masaya oturup sorunlara çözümlerimi iletebilmiştim. Bu her şehir için ne yazıkki mümkün değil. Şikayet eden ama çözüm üretmeyen bir milletiz biraz. neyse, bireysel ve kitlesel olarak ülkem için iyi olanı istemeye devam edeceğim. selamlarımla, Pınar

  • Alihan dedi ki:

    Pınar Hanım, ne olacak bu İzmir’in hali? Ne zaman bisiklet şehiriçi trafiğine dahil edilebilecek? Sanki İzmir’in genellikle araçlar dışında kalan her şeyi, başta yayaları ve de bisikletlileri yok sayan ulaşım altyapısı kimsenin umurunda değil. Son yıllarda biz bize yetmezmişiz gibi bir de İstanbul’dan kaçıp buraya gelenler çıktı. Sabah, akşam rezalet bir trafik ve bunu çözmek adına hiçbir çaba göstermeyen yetkililer. Özendiğimiz bisiklet sever Avrupa şehirlerinin yetkilileri bisikleti özendirmek için ellerinden geleni fazlasıyla yaparlarken, bizim yetkililer bisiklet derneklerinin gazıyla takım elbise ve kaskla bisiklete binip gazetecilere poz vermek dışında ne yapıyorlar? Bu durum daha ne kadar sürecek? Biz elimiz kolumuz bağlı beklemeye devam mı edeceğiz? Günde 10-40 km. şehiriçi pedal basan birisi olarak bıktım artık. Siz ne düşünüyorsunuz?

    • Pınar Pinzuti dedi ki:

      Merhaba, 22 Eylül’de İzmir’de yapılacak otomobilsiz kent günü etkinliği için Plevne bulvarında olacağım. belediyenin düzenlediği bir etkinlik olduğu için yetkililerin orada olacağını umuyorum. kendilerine bu soruları iletiyor olacağım.Aldığım cevapları da burada yayınlayacağım. Sizden ricam 20 eylül’de yapılan sürdürülebilir ulaşım paneline katılmanız. bu soruları siz de o etkinlikte gündeme getirmelisiniz. selamlarımla, Pınar

Yorum yaz