Skip to main content
BisikletizmBisikletli Ulaşım

Seç – Değiştir- Birleştir modelinde Yaya ve Bisiklet

By 09/09/2015Ocak 12th, 2019No Comments

Gelecek hafta (16-22 Eylül) Avrupa Hareketlilik Haftası. Her yıl farklı bir tema odak noktası olarak seçiliyor, geçtiğimiz yıl sürdürülebilir ulaşım fokusu ile yüzlerce şehirde etkinlikler yapılırken bu yıl odak noktası “intermodal kentsel ulaşım”. İntermodal ulaşım, iki ya da daha fazla ulaşım şeklinin verimli ve etkin bir şekilde kombine edilerek, özel otomobile bağımlılığın azaltılması, toplu taşıma araçlarının kullanımının artırılmasını hedeflemektedir. Geçtiğimiz yıl katıldığım, İtalya’da onbinlerce kişiyi meydanlarda toplayan bir istek aslında: toplu taşıma araçlarının yaygın ve etkin olması, bisiklet ve yayalar için güvenli yollar yapılması. Kısaca: otomobil odaklı ulaşım değil insan odaklı hareket modelleri istiyoruz. Avrupa Hareketlilik Haftası boyunca etkinlikler düzenleyen 1205 şehirden birisi de İzmir. Türkiye’den tek katılımcı, İzmir.

yaya ve bisiklet surdurulebilir ulasim izmir

İzmir’de geçen yıl olduğu gibi şehir merkezindeki bulvarlardan birisi trafiğe kapatılacak ve etkinlikler düzenlenecek: çocuklar için bisiklet yarışları, resim ve boyama atölye çalışmaları, grup performansları (yoga, dans vs), konserler, bisikletli defile vb. 17 Eylül günü akşamında ise Seç-Değiştir-Birleştir modelinin konuşulacağı bir panel yapılacak. İzmir Ulaşım Daire Başkanı, Metro Genel Müdürü, Şehir Plancıları Odası Başkanının katılacağı paneldeki konuşmacılardan birisi de benim. Blog yazarı ve aktivist kimliğim ile İzmir’de yaşayan, otomobil kullanmayan, yaya, bisiklet ve toplu taşımayı tercih eden, bu şehri seven ve bu şehrin yaşanabilir bir yer olması için bireysel olarak bilinçli tercihler yapan (enerji kullanımı, çöp ayrıştırma, toplu taşımayı kullanma vb) İzmirli’lerin seslerini duyurma işini severek üstleniyorum.

Konak ve Alsancak semtlerine otomobille giderek, bir sürü park yeri parası ödemek yerine neden toplu taşıma araçlarını kullanmayı tercih etmiyoruz? Yerin bilmem kaç kat altında gerçekleştirdiğimiz metro yolculuğunu neden birkaç durak erken sonlandırıp, yola yaya veya bisikletle devam etmiyoruz? Kent içi ulaşım tercihimiz, yaşadığımız yeri daha iyi tanımak ve keşfetmek için bir fırsata dönüşebilir mi? Mesela ikinci el kitap satan bir dükkan, ev yapımı kurabiyeler yapan bir fırın veya soğuk yeşil çay içebileceğiniz bir cafe, belki de yıllardır keşfedilmeyi bekliyor olabilir.

İzmir’de toplu taşıma ve bisiklet kullanımının özendirilmesi, İzmir’in bisiklet dostu kent olmasına katkıda bulunmak amacıyla çeşitli etkinlik ve kampanyalar başlatıldı. Bunlardan bazıları “Haftada En Az Bir Gün İşe Bisikletle Gidiyorum”, bisiklet kullanım eğitimi “Bisiklete Binmeyen Kalmasın”, istediğiniz kıyafetle bisiklete binilebileceğini gösteren “Bisiklet Defilesi”.

sürdürülebilir ulaşım paneli

Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında ayrıca 17 Eylül 2015 tarihinde saat 18.30’da Kültürpark İzmir Sanat Tiyatro Salonunda İzmir Kent Konseyi Genel Sekreteri Prof.Dr. Gülgün ERDOĞAN TOSUN’un moderatörlüğünde gerçekleştirilecek olan “Sürdürülebilir  Ulaşım” Paneline İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Fidan ASLAN, İzmir  Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez ALEV, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğretim üyesi  Yrd. Doç. Dr. Koray VELİBEYOĞLU, İzmir Şehir Plancıları Odası Başkanı Özlem ŞENYOL KOCAER ve bisiklet aktivisti, blog yazarı Pınar PİNZUTİ (bisikletim.wordpress.com) katılacaktır.

Panele katılma şansı olmayanlar için elbette panel sonrası izlenimlerimi daha önce katıldığım konferans ve seminerlerden sonra yaptığım gibi (VeloCity, Sürdürülebilir Kentsel Ulaşımda Yayaların ve Bisikletin Yeri, İzmir Bisiklet Sempozyumu, Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu) blogda aktarıyor olacağım.

Ancak panel konuşmam için seçtiğim başlıkları kısaca sizinle paylaşmak istiyorum. Belki sizin de eklememi istediğiniz konular olabilir. Yorumlarınızı bekliyorum.

  • 2050 yılında dünya nüfusunun %80’i kentlerde yaşıyor olacak. İzmir, kendini 2050 yılına nasıl hazırlıyor?
  • Hamburg, 2030 yılında şehir merkezine özel otomobil girişini sonlandıracak ve bunun için altyapı hazırlıyor. İzmir neden Konak meydanına otoyol ve tünel yapıyor?
  • 7 Ekim’de Avrupa Birliği Ülkeleri Ulaşım Bakanları ulaşım aracı olarak bisikleti konuşmak üzere ilk kez bu çapta bir görüşme organize ediyorlar. Türkiye’nin neden Ulusal Bisiklet Master Planı yok?
  • Embarq Türkiye’nin İstanbul için hazırladığı Güvenli Bisiklet Yolları Uygulama Klavuzu İzmir için ne zaman yapılacak?
  • İstanbul’da her gün daha yaygın bir şekilde bisiklet, toplu taşıma araçları ile entegre edilirken, katlanabilir bisiklet İzmir’de neden Metro ve İzban’a alınmıyor?
  • Neden tek bir kamu kurumu binasının önünde bisiklet park yeri yok?

katlanabilir bisiklet metro

Ulaşım programları ile başarılı olan kentlerin çalışmaları inceleniyor mu? Onların hatalarını biz yapmadan, uygun çalışmalarla daha hızlı verim alınabilir.   Nantes (Fransa) Bisiklet Politikası Sonuçları için tıklayın.

İsviçre’de Basel, 2000 yılından beri bisiklet park yerleri konusunda bir çok çalışma yaptı. Bisiklet park yerlerinin varlığı, güvenliği ve erişimi, vatandaşları bisiklet+metro kullanımı konusunda ikna etmiş. Basel’in tecrübeleri kısa bir rapor halinde sunulmuş, tıklayın. İzmir’de sürdürülebilir ulaşımın tercih edilmesi için ne tip çalışmalar yapılıyor?

Avrupa Bisiklet Federasyonu ECF’in Bisiklet ve Toplu Taşımanın “evliliği” üzerine hazırladığı iki sayfalık döküman burada.

Sürdürülebilir Ulaşım Paneli’nde neler oldu? Buyrun okumaya devam edin.

Pınar Pinzuti

Blogger. Aktivist. Filolog ve Pedagog. Bisikletin dünyayı değiştirebileceğine inanıyor. İnandığı şey için ise gece gündüz çalışmayı çok seviyor.

Yorum yaz