Skip to main content
Bisiklet EkonomisiBisikletizm

Neden bisiklet dostu işletme olmalısınız?

Belediyeler, her geçen gün büyüyerek artan bisiklet kullanıcılarının ihtiyaçlarını görmek ve öngörmekte geç kalsalar da özel sektörün fırsatları erkenden değerlendirmeye başlayacağına eminim. Özellikle de bisikletli müşterilerin ne kadar sık ve çok alışveriş yaptıklarını, daha sık kahve molası verdiklerini ve daha çok tatlı yediklerini öğrendiklerinde.

Neden bisiklet dostu işletme?

İşletmelerin bisikletli müşterilere kapılarını sonuna kadar açmaları için 6 neden:

  1. Bisiklet kullanıcısı daha sık duruyor

Şehir merkezinde yoğun bir caddede aracınız ile yol alırken, daha önce fark etmediğiniz sevimli bir kafeyi gördükten sonra kenara çekip, otopark parası ödeyip, menüye bir göz atıp, sevdiğiniz bir kahveyi sipariş edebiliyor musunuz?

Hiç sanmıyorum.

Otomobil kullanıcıları bir A noktasında arabaya binip, hiç durmadan daha önceden belirlenmiş bir B noktasına ulaşmaya çalışırlar. Bu yüzden, Ikea’nın aksine restoranlar, kafeler, giyim mağazaları ve butikler gibi, spontane müşterilere bel bağlayan işletmeler, bisikletli insanlara ve yayalara uygun olmayan geniş caddelerde (mesela 3 şeritli otoyolun kenarında) yer aldıkları zaman, çok önemli bir müşteri potansiyalini de kaçırmış oluyorlar.

#hola! Daracık sokaklarda harika tesadüfler #dörtkadıköy

A photo posted by Bisikletizm (@pinarpinzuti) on

Yayaların anlık, plansız duruşlar (vitrine göz atıp bir anda mağazaya girmek) yaptıklarını biliyoruz, bisikletli insanlar da işletmeleri (vitrinleri) fark edecek kadar yavaş sürüş yapıyorlar ve bisikleti park etmek ve dükkana girmek oldukça zahmetsiz (ve bedava) bir iş.

Esnaf için Bonus? Bisikletli müşteri, yürüyerek gelen bir müşteriye göre daha fazla eşya taşıyabildiği için daha çok alışveriş yapar.

  1. Bisiklet dostu mekanlarda daha çok para harcıyorlar

Yabancı bir ülkede ulaşım konusunda ne yapacağını bilemeyenler için araç kiralama şirketlerinin tek seçenek olduğu günler artık sona erdi. Şehirlerdeki bisiklet paylaşım sistemleri (bike sharing) hızla artıyor. Turistler, kredi kartı ile bisiklet kiralayıp şehir merkezini gezebiliyor ve şehirler arası yollar için tren/otobüs kullanıyor.

Bikes in the lobby of a really #bikefriendly #hotel

A photo posted by Bisikletizm (@pinarpinzuti) on

Müşterilerine sağladığı imkanlara bisikleti dahil eden otellerin (bisiklet dostu otel) sayısı giderek artıyor ve şehirler bisiklet dostu olduklarını bas bas bağırarak turist çekmeye çalışıyorlar.

Giderek artan sayıda turist, şehre geldiklerinde ulaşım aracı olarak bisikleti tercih ediyor. Turistik kentlerde, bisiklet kiralayan yerler bisiklet yollarını ve keyifli gezi rotalarını gösteren haritalar sunuyor. Bu rotalar üzerinde bulunmayan işletmeler için üzülüyorum..

Her gün işe gidip gelirken kullandığım rotada bulunan bir kahvecide durmamın nedeni bisiklet park yeri olması ve kahvemi alırken bisikletim çalınacak endişesi yaşamak zorunda kalmamam.

Okuyun: Bike Cafe

3 .   Bisikletliler sevdikleri şeyler için uzaklara gitmeye üşenmiyor

Yeni duydukları sevimli vintage tarzda bir mağazada ne var ne yok kontrol etmek ya da yeni bir kafeyi keşfetmek için birinin, şehrin bir ucuna yürümesi ya da otobüsle gitmesi pek olası değilken, bisikletli insanlar bu yolu gidiyorlar. Bisiklet sürmek yürümekten 4 kat daha hızlıdır, çoğu zamanlarda, trafik koşullarına bağlı olarak, toplu taşıma araçlarından da hızlıdır,  arabadan her şekilde daha hızlıdır. Daha da önemlisi, bisiklet sürmek eğlencelidir. Bisiklet süren insanlar bisiklet sürmeye aşıktır. Bu yüzden başka bir semte 30 dakika boyunca sadece yeni açılmış bir vejetaryen restoranındaki sebzeli burgeri denemek için bisiklet sürmek bir yük değil, eğlenceli bir hafta sonu faaliyetidir.

Coffee Therapy ☕️#solution 🚲 #pollution 🚗

A photo posted by Bisikletizm (@pinarpinzuti) on

Mesela ben. Şehrin taaaa öbür tarafında bulunan bir bir kahvecinin ismini duyup cumartesi güünü hiç üşenmeden oraya gittim. Kahve bardağının üzerindeki bisiklet odaklı mesajlar çok hoşuma gittiği için tüm öğleden sonramı Therapy Bike Cafe’de geçirdim ve 3 bardak kahve içtim.

  1.  Bisikletli ulaşım altyapısı motorlu araç altyapısından daha çok kazanç getiriyor

Yolun sağ şeridinde araçların park ettiği şerit bisiklet yolu yapıldığında işletmelerin sahipleri sıklıkla, araba park yeri kaybının işlerinin sonu olacağına dair sızlanıyorlar. Aslında, doğru olan bunun tam tersidir. Bisiklet yolları, esnafın satışlarını yükseltiyor.

bikenomics: bisikletin ekonomiye katkısı

ABD’de Ulusal Ulaştırma Araştırma Kurulu tarafından son zamanlarda yapılan bir araştırmada, bisiklet yollarının, bisiklet park yerlerinin ve yaya kaldırımlarının genişliğinin bu alanların kullanım kapasitesini artırarak yerel ekonomi için bir katalizör görevi gördüğü sonucuna varmakta.

İşletmenizin bulunduğu yol sadece arabalı insanlara uygunsa, müşteri tabanınız sayısal olarak sadece park yeri bulabilen insanlarla sınırlı olacaktır.

Cyclists are welcome, bicycles can feel at home #bicyclefriendly #gestincafe

A photo posted by Bisikletizm (@pinarpinzuti) on

Bisiklet altyapısı aynı miktarda alanın daha fazla insan tarafından kullanılmasını sağlar ve böylelikle potansiyel müşteri tabanınızı önemli ölçüde genişletir.

  1. Bisikletli müşteriler daha fazla alışveriş yapıyor

Hepimiz yapıyoruz. Bir zımba almak için kırtasiyeye giriyor ama kasa sırasında beklerken bir tükenmez kalem de satın alıyoruz. Bu, perakende mağazalarını temelden etkileyen, “spontane harcama” adı verilen kanıtlanmış bir tüketici davranışıdır.

Almanya’da yapılan bir araştırmada, tüketici harcama biçimleri, üç büyük süpermarkette ve alışveriş merkezinde incelenmiş. Bisikletli müşterilerin, arabayla gelen müşterilere göre ayda 11’e 7 gibi bir oranla daha çok alışveriş yaptığını belirlemiş.  Bisikletli insanlar her yolculukta daha fazla anlık harcama gerçekleştiriyor, daha sık mağazaya giriyor ve daha sık alışveriş yapıyorlar.

Bisiklet dostu işletme olmak için dükkanınızın önüne bir bisiklet park yeri koyun ve sonuçlarını görün. İnanın çok şaşıracaksınız.

bisiklet-dostu-isletme

  1. Bisikletli müşteriler daha fazla para harcıyor. Bu kadar basit.

Davis, CA, Bern, İsviçre, San Francisco, CA, Toronto, ON, Auckland, Yeni Zelanda, New York City, NY, ve Portland, OR’da ulaşım türüne göre tüketici harcamaları üzerine yapılan araştırmaların tümü aynı sonuca ulaşıyor: Bisikletli müşteriler daha fazla para harcıyor.

Bazı durumlarda, bisikletli müşteriler arabalı olanlarla  yolculuk başı aynı miktarda harcama yapıyor ancak uzun süreli olarak bakıldığında bisikletliler genel olarak daha fazla para harcıyor çünkü daha sık alışverişe gidiyorlar.

Bisiklet dostu işletme olma konusunda sizi ikna edebildim mi?

Şimdi Bisiklet Dostu İşletmeler Haritasına göz atabilir ve bisikletliler için sunduğunuz hizmetlerini varsa bu haritada yerinizi alabilirsiniz.

İşletmesinin önüne bisiklet park yeri koyan Gestin Cafe’nin hikayesini de okumak isterseniz buyrun tıklayın.

Peki, Türkiye bir gün bir bisiklet ülkesi olur mu? Cevabı burada, tıklayın.

Pınar Pinzuti

Blogger. Aktivist. Filolog ve Pedagog. Bisikletin dünyayı değiştirebileceğine inanıyor. İnandığı şey için ise gece gündüz çalışmayı çok seviyor.

3 Comments

  • Mustafa Yiğit dedi ki:

    Pınar hanım,günlük yaşamında yıllardır hep bisiklet olan bir kişi olarak sizin izlenimlerinizi bende aynen görüyorum. Bu sabah eşim zeytin için kavanoz almamı istedi züccaciye gittim. Bisikletimi yol kenarına bıraktım kavanozları aldım poşetlere koydurdum bisikletim gidonuna astım. İş yeri sahibi geldi yanıma. Bakışlarından bir şeyler kavramaya çalıştığığını anladım.Bisiklete bindiğimi her gün işlerimi bisiklet ile hallettiğimi söyledim.Beyninde biraz söylediklerimi yorumlamaya çalıştı kendisininde bisikleti olduğunu yıllardır kullanmadığını bahsetti.Heveslendi,isteği oluştu fakat işlerini bahane etti.Binemem dedi.Yol yok dedi kısadan.Anlatmaya çalıştım.Abi sen ne iş yapıyorsun dedi. Mühendis olduğumu söyleyince bakışlarındaki şaşkınlığı ilgiyle izledim. galiba ikna edebilirsem en azından bisikletini koymuş olduğu yerden çıkaracak.Ancak,bu insanların en büyük şanssızlığı çevresi.Onlarıda kendisinin ikna etmesi çok zor oluyor.Genelde ekonomik durumu zayıf insanların kullandığını düşünüyorlar.Mecburi bir ekonomi olarak görüyorlar.Kısa zamanda tekrar gidip biraz daha birşeyler anlatacağım. Sizin bu yazınızın içeriğini detaylıca anlatacağım.Bisikletinin bakımınıda yaptıracağım.Bu yazılarınızın topluca bulunduğu bir bloğunuzun olması çok güzel.Ben bu konuda çok maharetli değilim.Ben asistan olabilirim,çok güzelde insanları ajite edebiliyorum.Değer yargılarında arındırmak,vazgeçirmek çok zor.Başkaları için yaşıyorlar.Bisiklete bile başkaları için binen gezen insanları görüyorum.Olacak bir şeyler inanıyorum ama kesinlikle çok kolay değil.Tekrar güzel yazılarınız,çaba ve emekleriniz için teşekkürler.

    • Pınar Pinzuti dedi ki:

      Mustafa Bey merhaba, ben de alışverişi mahallemdeki esnaftan yapmayı tercih ediyorum. Büyük marketlerden değil, manavdan, şarküteriden, bakkaldan alışveriş yapıyorum. Haftalık değil günlük alışveriş yapıyorum. Esnaf da bunu biliyor. Artık ben tezgahtan istediklerimi seçerken bisikletimi tutuyorlar 🙂 Dükkanın içine bisikletle girmeme izin verenler var. Benim bisikletle geldiğimi gören diğer müşterilerin sorularına cevap veriyorum sabırla. Bizler etrafımızdaki insanlara anlattıkça olacak bu işler. Dünyayı değiştiremeyiz ama mahallemiz için birşey yapabiliriz.selamlarımla, Pınar

  • hamdi aygündüz dedi ki:

    kısacası, trafik hayat bisiklet özgürlüktür

Yorum yaz