Skip to main content
Bisikletizm

Teşekkürler 2017, Hoşgeldin 2018

By 25/12/2017Aralık 1st, 2018No Comments

Sanal günlüğüm yani blogumun 10. yılını kutluyorum. Bisikletle yaşam bana önce bisikletli gezgin, sonra blogger’lık, bir süre sonra aktivist ve konferans konuşmacısı sıfatlarını getirdi. Blogum sayesinde gezilere davet edildim, atölye çalışmalarına danışman oldum, toplantılara katıldım, konferanslarda konuşma yaptım ve en önemlisi farklı mecralarda düşünce ve tecrübelerimi aktaracak köşeler buldum. “Bisiklet Odaklı Düşünce” bisikletizm.com’dan çıkıp EKOIQ, Birgün Gazetesi, Yeşil Gazete ve çeşitli seyahat dergilerinde yer aldı.

Doğru olduğunu düşündüğümüz ve ikna olduğumuz bir konuda etrafımızı da “aydınlatma”nın en hızlı kanalının kendi kapalı çevremizden çıkıp başka yerlerde de varolmak olduğunu bir kez daha gördüm.

Bisikletizm benim için kendimi özgürce ifade edebildiğim bir yer. Benim için çok kıymetli ve sen değerli okurum, yazılarımı okuduğun ve paylaştığın için sana çok teşekkür ederim.

#weekend ✌️️her gün pazar ve güneşli olsa ☀️

A post shared by Bisikletizm (@pinarpinzuti) on

Milano’ya taşınalı tam 1 yıl oldu. Bu şehre yerleşirken aldığım notları Milano’da İlk 30 Gün yazımda, ardından geçen ayları ise Gurbette 100. Gün yazımda paylaşmıştım.

Şimdi 2016’ya Veda yazısında olduğu gibi 2017’ye dair bir yazı ile son bir yılda neler olup bittiğine bakmak istiyorum.

#firstdayof2017 ⛄️ #bikeride 🚴🏻‍♀️ #freezing ❄️ #proudofmyself

A post shared by Bisikletizm (@pinarpinzuti) on

Yeni yıla nasıl girersek öyle devam eder demiş ve 1 Ocak 2017’de buz bir gibi bir havada evden çıkıp Milano’dan Pavia’ya pedallamıştık. Yol boyunca ne kadar üşüdüğümü hala dün gibi hatırlıyorum.

Ocak ayının başka bir soğuk gününde ise İzmir’de her ayın son cuma günü yapılan Critical Mass’de “trafikte biz de varız” diyen dostlarımla pedallamıştım.

Mahallemizin sokaklarını keşfederken yakaladığım bisikletlilerin fotoğraflarını facebook ve instagram hesaplarımdan paylaşıyor, bir yandan da acaba bisiklet kullanımını nasıl ‘normalleştirebiliriz’ diye kafa patlatıyordum.

#gentlemanstyle 💼👞 Look at this #style. Not just #cyclist . #cyclechic #milano

A post shared by Bisikletizm (@pinarpinzuti) on

Bisikletli kurye ve bisiklet lojistiği üzerine makaleler yayınladım, bisiklet turizminin önemini, bisikletli turistin değerini aktarmaya çalıştım.

İlkbaharla birlikte şehirde tematik haftalık etkinlikler ve haftasonu eğlenceli bisiklet organizasyonları başladı. Moda, tasarım, kitap, müzik temalı etkinlikleri takip edip, haftasonları binlerce kişinin katıldığı bisiklet sürüşlerinde şehri “otomobillerden arındırılmış” bir şekilde yeniden keşfettik.

Collective Sunday Ride #cyclopride #milan🇮🇹 #latergram

A post shared by Bisikletizm (@pinarpinzuti) on

Bisiklet Onur Sürüşüne ait yazı ve fotoğraflar burada.

Son bir kaç yıldır İtalya’nın en çok okunan bisiklet dergisi bikeitalia için tek tük yazı yazıyordum, Milano’ya yerleştikten sonra daha sık yazmaya başladım. Test etmem için bir bisiklet (Wilier Jaroon, muhteşem bir gravel bike) ve Gore marka kıyafet gönderdiler. Yeni ürünler deneyimlemek hoşuma gitti ve dergiye tecrübelerimi seve seve yazdım.

Geçen yıl Verona’da bir ulaşım konferansına konuşmacı olarak davet edilmiştim. Bisiklet konusunda bir etkinlik yaparken mesajın ne kadar önemli olduğu üzerine bir konuşma yapmıştım. Beni dinleyenlerden bir kaç kişi daha sonra beni aradılar ve kendi şehirlerinde etkinlik düzenleme konusunda yardım istediler. 3 aylık bir hazırlık sonrası daha önce hiç gitmediğim bir şehirde İtalya’nın ilk Bike Party etkinliğimi yaptım (Türkiye’de ilk kez İzmir’de yapmıştım, buradan okuyabilirsiniz.)

Haziran ayında Reggio Emilia‘da yaptığımız etkinlik fotoğrafları burada, bu harika şehri gezmek isterseniz gezi rehberi de bu yazıda. Gezi yazısı demişken; Venedik‘i bir de benden dinlemek isterseniz, bu yazıma göz atabilirsiniz, Toscana‘da bisiklet turu yapmak için motivasyona ihtiyacı olanlara ise tavsiyem bu yazı.  Farklı bir Amsterdam yazısı okumak için tıklayın.

2017’nin en güzel deneyimlerden birisi Velocity Bisiklet Konferansı oldu. Hollanda’nın Nijmegen şehrinde yapılan ve 4 gün süren bisiklet zirvesinde Kadım ve bisiklet konulu bir sunum yaptım. Velocity’ye değişime inanan ve kendi ülkelerinde öncü olabilen belediye başkanları ve politikacılar katılıyor. Konferans notlarıma buradan ulaşabilirsiniz. Konferansta sunumumu dinleyen bir Alman gazeteci, bir kaç hafta sonra beni aradı ve uzun bir röportaj yaptık. Eylül ayında 50 şehirde eş zamanlı olarak yaptığımız Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun sabahında Zeit gazetesinde yayınlanan bu röportaj sayesinde bir süre boyunca Alman medyası Türk kadının bisikletle özgürleşmesi temasına yer verdi.

Eylül ayında Pavia Belediyesi, bisikletin 200. yaşgününü kutlamak için bir bisiklet festivali düzenlemeye karar verdi. Organizasyonunda yer aldığım bu festival o kadar güzeldiki, bu güzelliğin yayılması için festival nasıl yapılır başlıklı ayrıntılı bir doküman hazırladım. Buyrun, siz de yapın.

Take time to stop and watch the #autumn🍁 🍂 #bikelife #fridayfeeling

A post shared by Bisikletizm (@pinarpinzuti) on

Blogumda bisiklet paylaşım sistemleri ile ilgili yazdığım yazılar birilerinin dikkatini çekmil olmalı…Sağlık Bakanlığının bedava bisiklet dağıtmasının üzerine yayınladığım makaleden sonra dünyada bisiklet kullanımın yaygınlaşması için tercih edilen yöntemi yani bisiklet paylaşım sistemlerini anlattım. Kasım ayında İstanbul Ulaşım Kongresi’ne davet edildim ve bike sharing’i anlattım. Ben üzrime düşeni yaptım ama yetkililerin yaptıklarından o kadar da emin değilim. Transist Konferans notlarım burada. 

Hazır İstanbul’a kadar gitmişken Aydan Çelik’in yeni kitabı İstanbul Bisiklet Rehberi’ni aldım. Hala almadıysanız mutlaka tavsiye ederim. Diğer bir kitap tavsiyem ise Juliana Buhring’in Rüzgara Karşı kitabı.

Bir yılında daha sonuna geldik. Geçen yıl olduğu gibi yeni yıla bisiklet turu ile başlamak istiyoruz. Ama bu sefer daha sıcak bir yerlerde turlamaya karar verdik. İtalya’nın Sardinya (ya da Sardunya) adasının tamamını bisikletle dolayaşacağız. Bu yolculuk için iki yol bisikleti ve iki adet sele altı çantasına sadece “çok gerekli” eşyalarımızı koyacağız. Hafif bisikletlerde uzun yolculuklar yapmak istiyoruz. Dönüşte uzun uzun anlatırım.

Bu aralar nerede çalıştığıma dair çok soru geliyor. Bikenomist adında kamu ve özel sektöre bisiklet odaklı proje üreten bir şirkette çalışmaya başladım. Yapmayı en çok sevdiğim şey, mesleğim oldu. Bikenomist’i de başka bir yazıda ayrıntılı bir şekilde anlatırım.

Mutlu Yıllar.

Pınar

Pınar Pinzuti

Blogger. Aktivist. Filolog ve Pedagog. Bisikletin dünyayı değiştirebileceğine inanıyor. İnandığı şey için ise gece gündüz çalışmayı çok seviyor.

Yorum yaz